Jesenná prechádzka po hrade Beckov

Jesenná prechádzka po hrade Beckov

Malebnému priestoru stredného Považia dominuje Beckovské vápencové bralo. To svojou majestátnou výškou šesťdesiatich metrov, imponovalo obyvateľom od dávnoveku. Preto si na ňom s obľubou budovali svoje sídla. Na súvislú výstavbu nadviazali aj naši predkovia z čias veľkomoravských, keď na brale vzniklo slovanské hradisko. Obranné stavby vznikajúce v tých časoch vytvorili základ pre neskorší hrad, dnes nazývaný menom obce, ktorá leží pod ním. Osudným sa pre hrad stal rok 1729. Na stavbu sa preniesol požiar z mestečka a hrad, ako obytné sídlo, nadobro zanikol. Prvé amatérske záchranné práce sa začali už v roku 1935. Rozsiahla prestavba, no najmä archeologický výskum v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Vtedy vstúpila na hrad aj verejnosť. My sa tam teraz vyberieme na jesennú prechádzku. Martin Jurčo sa rozprával s riaditeľom združenia hrad Beckov Petrom Pastierom.  

Jesenná prechádzka po hrade Beckov - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S Martinom Jurčom a riaditeľom združenia hrad Beckov Petrom Pastierom sme na prehliadke hradu Beckov, kde sa každý víkend až do novembra niečo deje. Tak napríklad dnes je tam podujatie Burčiak na hrade, aj s vystúpením folklórnej skupiny Máj z Piešťan.

Jesenná prechádzka po hrade Beckov - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Boli sme na hrade Beckov sa s Martinom Jurčom a Petrom Pastierom. Sezóna tam trvá až do novembra, a prístup je celkom nenáročný priamo z centra obce Beckov.

Galéria

20180909_141750.jpg 20180909_141656.jpg
Autor a foto: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame