Dominanty obce Rybky

Dominanty obce Rybky

Najväčší kresťanský sviatok zapĺňa kostoly na celom Slovensku. Aj keď tieto cirkevné svätostánky pochádzajú z rôznych období histórie a predstavujú rôzne architektonické štýly, tvoria dominanty obcí a miest a zväčša patria k najstarším stavbám daných sídiel. Neplatí to o malej záhorskej obci Rybky, kde postavili kostol „len“ pred tridsiatimi rokmi a v ktorej pribudla na prelome tisícročí ďalšia významná sakrálna stavba – najvyšší miléniový kríž na Slovensku.
Pod vznik oboch sa významne podpísali najmä dve ženy, s ktorými Tatiana Šušková v predvečer najväčších kresťanských sviatkov tieto významné duchovné dominanty Rybiek navštívila. Jednou z nich je Anna Ejneterová. 

Dominanty obce Rybky - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj keď patrí záhorská obec Rybky k malým obciam Slovenska, má len niečo cez 400 obyvateľov, má sa čím pochváliť. Najmä vďaka ľuďom, ktorí sa z nej usilujú robiť lepšie miesto pre život. Nielen priateľstvo, ale aj spoločné záujmy spojili životy dvoch žien z Rybiek
a vďaka pomoci ďalších rovnako zmýšľajúcich ľudí sa podarilo v obci zrealizovať projekty obohacujúce duchovný život. Tatiane Šuškovej o svojom vzťahu k obci povedali viac Anna Ejneterová a Emília Masaryková. 

Dominanty obce Rybky - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O kostole, ale aj projekte jubilejného kríža, píšu ich ideové mamy Anna Ejneterová a Emília Masaryková aj knižky. A tak si snáď už o niekoľko mesiacov môžeme pamiatky v Rybkách nielen pozrieť, ale zaspomínať si aj na to, ako a prečo vznikali. Kostol a kríž v Rybkách, ale aj osudy dvoch žien, ktoré spája viera vám dnes predstavila Tatiana Šušková.  

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Obec Rybky

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame