Ukážky zo zabudnutej ódy na Svätý Jur

Ukážky zo zabudnutej ódy na Svätý Jur

Georg Peucker bol rodákom z Banskej Bystrice, študoval na nemeckých univerzitách a dvanásť rokov prežil vo Svätom Jure. Toto vinohradnícke mestečko vsadené v krásnom prostredí Malých Karpát však naňho zapôsobilo tak, že o ňom zložil ódu zo 679 veršov. Svätojurskí radní boli nadšení a poslali mu za ňu pätnásť zlatých. Vrúcny chválospev Georga Peuckera vznikol pred vyše 300 rokmi. Donedávna o ňom na Slovensku vedel málokto, o jeho objavenie sa zaslúžila Viola Almássy-Kováčová zo Svätého Jura, ktorá intenzívne žije históriou svojho mesta. Ako pri sprístupňovaní starého textu postupovala? To už povedala Michalovi Hercegovi.

Ukážky zo zabudnutej ódy na Svätý Jur - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Óda Georga Peuckera bola vydaná v rámci osláv 400. výročia udelenia mestských privilégií Svätému Juru. Toto výročie oslavovali Jurania celý minulý rok.

Autor ódy Georg Peucker dbal nielen na obsah, ale aj na formu. Napríklad si dal záležať na tom, aby mal jeho chválospev presne 679 veršov. Prečo práve toľko? To už Michalovi Hercegovi vysvetlila Viola Kováčová.

Ukážky zo zabudnutej ódy na Svätý Jur - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zaujímavosti zo svätojurskej histórie nám priniesla Viola Kováčová, ktorá vlastným nadšením pre miestnu históriu infikuje aj celé svoje okolie. V jej úsilí jej okrem iných pomáhajú aj Lucia Gembešová a Eva Rebollo zo vzdelávacej inštitúcie Academia Istropolitana Nova sídliacej vo Svätom Jure.

Autor: Michal Herceg foto: TASR - Ivan Majerský

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame