Príbeh na týždeň - Stretnutie detí v lesoch neďaleko Limbachu

Príbeh na týždeň - Stretnutie detí v lesoch neďaleko Limbachu

Dnes sa v našom pravidelnom rozhlasovom príbehu vyberieme na jarnú prechádzku. Nebude však obyčajná – dnes sa totiž majú stretnúť deti z miniškoly občianskeho združenia Greenwill s deťmi z lesného klubu domček Lesníček v lesoch pri Limbachu. Chystajú sa tam so skúseným ornitológom pozorovať vtáčiky. Spolu s Tatianou Šuškovou štartujeme z miniškoly v Limbachu.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 

Tento týždeň sme sa vybrali s deťmi z miniškoly v Limbachu a z lesného klubu Domček Lesníček do lesa na pozorovanie vtákov. Včera sme vyrazili z dediny do lesa a so školákmi teraz čakáme na malých škôlkárov.  Tatiane Šuškovej robia okrem detí sprievodcov aj učitelia z Greenvillu. 

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme sa vybrali s Tatianou Šuškovou objavovať svet okolo nás a okolo vás spolu s deťmi z miniškoly občianskeho združenia Greenwill a z lesného klubu Domček Lesníček v Limbachu. Aj keď malí „lesníčkovia“, podľa slov zakladateľky lesnej škôlky Renáty Černákovej, trávia každý deň v lese niekoľko hodín, predsa je pre nich tá dnešná prechádzka v niečom výnimočná. 

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pokiaľ sú ekoškôlky v škandinávskych krajinách rokmi overenou vzdelávacou  alternatívou, v Čechách by sme ich dnes našli 120, na Slovensku by sme lesné škôlky zrátali možno na prstoch dvoch rúk. Deti z Domčeka Lesníčka v Limbachu môžu tento rok v máji sfúknuť 5 sviečok, pretože myšlienka zakladateľky občianskeho združenia Renáty Černákovej sa začala realizovať práve v roku 2012. A ako zistila Tatiana Šušková na vychádzke s deťmi do lesa pri pozorovaní vtáčikov, dôležitou súčasťou lesných klubov sú rodičia. Ale najskôr dajme slovo ornitológovi Jánovi Dobšovičovi.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prechádzky a hry v prírode, spoznávanie rastlín a zvierat v ich pôvodnom životnom prostredí, rôzne tvorivé činnosti. Tak to vyzerá v škôlke bez stien a strechy, kde sa deti vyberajú do veľkej učebne prírody za každého počasia. Po návrate z poslednej exkurzie im ešte dlho znel v hlavách vtáčí spev. Spolu s ornitológom ujom Jánom Dobšovičom, ale aj Tatianou Šuškovou, pozorovali celé predpoludnie jarnú ríšu vtákov.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak veríme, že s deťmi z lesnej škôlky Domček Lesníček v Limbachu a vo vtáčej ríši ste sa s nami cítili tento týždeň aj vy dobre.  

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Picogrpahy

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame