Príbeh na týždeň: Zo života včiel

Príbeh na týždeň: Zo života včiel

Väčšina z nás obľubuje med alebo nejaký iný včelí produkt, no viete koľko námahy sa za tým skrýva? Samozrejme včely produkujú med a majú žihadlo, to sme už asi niektorí aj na vlastnej koži pocítili. O ďalších zaujímavostiach a faktoch o tomto úžasnom hmyze, ktorému máme byť prečo vďační sa dozvieme počas tohto týždňa. Mária Babinská najskôr oslovila etnologičku Magdalénu Paríkovú. 

Príbeh na týždeň: Zo života včiel Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čo je vlastne včelstvo, aké je jeho zloženie, ale aj ďalšie zaujímavosti, to sa dozvieme v dnešnom pokračovaní nášho seriálu. Včely sú veľmi zaneprázdnené stvorenia. Všetci poznáme príslovie "usilovný ako včelička". Vedci predpokladajú, že pochádzajú z Orientu. Už pred 6000 rokmi ich chovali starí Egypťania. Svedčí o tom veľa obrazových dokumentov v hrobkách i v starých chrámoch. Potom vraj zdomácneli v Ázii, a v súčasnosti sú po celom svete, od horúcich púští, až po studené vrcholy Álp. Je to druh hmyzu, ktorý sa nachádza všade tam, kde sa vyskytujú kvitnúce rastliny. Dnes pôjdeme spolu s deťmi z Materskej školy Pramienok až priamo k úľom, ktoré sú v záhrade Vodárenského múzea v Bratislave. Mária Babinská najskôr oslovila mestskú včelárku a ekoporadkyňu Petru Ježekovú zo združenia Živica.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

"Včela nás živí, včela nás lieči, včela obohacuje našej prírodu". A tieto užitočné živočíchy sú stredobodom našej pozornosti celý týždeň. Včely majú viac zmyslov a mnohé z nich sa doteraz nepodarilo preskúmať. Okrem tých hlavných, majú zmysel pre čas, orientáciu a iné dorozumievanie, ktoré nazývame „včelia reč“. Aj keď majú pätoro očí, sú pomerne krátkozraké. Vidia len približne do vzdialenosti 0,4 až 0,6 metra. Mária Babinská sa zhovárala so včelárom Tomášom Blaškovičom.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rozprávky a legendy prisudzujú medu jedinečné, výživné vlastnosti a dokonca aj liečivé účinky. Odjakživa bol ospevovaný ako afrodiziakum a elixír mladosti. V skutočnosti však dodáva energiu vo forme jednoduchých sacharidov. Hovorí sa, že pravidelné užívanie medu je úžasnou prevenciou pred rôznymi chorobami.  Podstata spočíva v tom, že med pôsobí proti rozmnožovaniu mikroorganizmov, pretože ich ničí už v ich počiatku. Mária Babinská najskôr oslovila etnologičku Magdalénu Paríkovú. 

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S deťmi z petržalskej Materskej školy Pramienok sa zhovárala mestská včelárka Petra Ježeková zo združenia Živica.

Včelárske porekadlá hovoria: Kto čaj s medom ráno pije, nestoná a dlho žije....Každé ráno lyžička medu, urobí z dedka neposedu... Na všetky tvoje choroby, včela liek ti vyrobí. Niektorí z nás veria v doslova zázračnú moc včelích produktov, iní si ho vychutnávajú len ako kvalitnú potravinu. Dnes nás čaká posledná časť seriálu o tomto pracovitom hmyze. Medzi našimi najmenšími v záhrade Vodárenského múzea v Bratislave bola Mária Babinská.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň sme spoznávali život včiel, týmto malým tvorom vďačíme za veľa. A v usilovnosti tiež môžu byť pre nás príkladom.

Autorka: Mária Babinská; Ilustr. foto: pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame