Príbeh na týždeň: Leto v sedle

Príbeh na týždeň: Leto v sedle

Staré arabské príslovie hovorí, že najkrajší pohľad na svet je z chrbta koňa...
Tento týždeň sa o tom presvedčíme na detskom dennom tábore pri koňoch v Jazdeckom klube Ivanka pri Dunaji, ktorý navštívime spolu s Tatianou Šuškovou. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa v Rádiu Regina pozeráme na svet okolo nás z chrbta koňa. V Jazdeckom klube Ivanka pri Dunaji práve prebieha ďalší turnus denných letných táborov. Včera sme si spolu s Tatianou Šuškovou predstavili „štvornohých tátošov“ a dnes sa zoznámime s malými, aj veľkými jazdkyňami, pre ktoré – ako sa presvedčíme – nie sú koníky len letnou kratochvíľou, ale ozajstnou vášňou. Ale skôr ako sa pustíme do trénovania, musia sa koníky posilniť.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Žiadna hodina nie je stratená, ak je strávená v sedle – hovorí staré arabské príslovie. Pre ľudí, ktorí si zamilovali jazdenie na konskom chrbte platí na viac ako sto percent. Skôr ako si však dokážu jazdu v sedle naplno vychutnať, musia sa naučiť veľa vecí a získať množstvo skúseností. 

Jazda na koni vyzerá veľmi romanticky a vzrušujúco a priznajme si, že pre laikov aj celkom jednoducho. „Povoziť“ sa na koni môže naozaj každý. Skutočný pôžitok zo sedenia na konskom chrbte má však človek až vtedy, keď sa naučí s koňom zaobchádzať a rozumieť mu. Aj to sa učia deti na letných denných konských táborov v Jazdeckom klube Ivanka pri Dunaji, ktorý sme navštívili s Tatianou Šuškovou.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jazdecký šport má v letných mesiacoch zelenú. Príležitostí len tak sa previesť na koni, niečo sa o týchto múdrych zvieratách priučiť na táboroch, alebo obdivovať ich schopnosti na rôznych jazdeckých súťažiach je cez leto naozaj viac než dosť.

Leto v sedle patrí pre deti k najpríťažlivejším formám prežívania letných prázdnin. V jazdeckom klube Ivánka pri Dunaji ich takto, už od založenia klubu v roku 2005, prežilo niekoľko stoviek detí. Jazdecký klub sa celoročne zameriava na výcvik začínajúcich, aj pokročilých jazdcov a drezúrnemu jazdeniu. Navštevujú ho aj žiaci Spojenej strednej školy v Ivanke pri  Dunaji, ktorých odbor sa týka jazdectva a chovu koní.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O spolužití ľudí a koní v dejinách ľudstva by sa dali písať dlhé príbehy. Nielen o tom, že voľakedy boli pre človeka jediným suchozemským dopravným prostriedkom, využívali sa v ťažkej práci, vo vojnách; ale najmä o putách, ktoré si medzi sebou dokážu kôň a človek vytvoriť. Skúsení športoví jazdci vedia, že najťažšie dostihy nevyhrávajú nohy koňa, ale jeho srdce, a že jazdec, ktorý nie je milovaný koňom ďaleko nezájde. Tatiane Šuškovej to potvrdila v Jazdeckom klube Ivánka pri Dunaji aj Michaela Pechová, ktorá prežila v sedle koňa naozaj dlhé roky.   

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Takto nás na záver pozdravil jeden zo štvornohých obyvateľov Jazdeckého klubu Ivánka pri Dunaji, ktorý sme tento týždeň navštívili s Tatianou Šuškovou v príbehu Leto v sedle.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame