Vydanie diel pôvodných autorov Trnavskej univerzity

Vydanie diel pôvodných autorov Trnavskej univerzity

Trnavská univerzita nielen svojimi výsledkami, ale aj symbolicky nadväzuje na veľkú éru pôvodnej univerzity. A túto tradíciu súčasníci uchovávajú a prezentujú rôznymi formami. Prvým väčším signálom spolupráce univerzity a mesta je projekt knižnej publikácie Vzdelaná Trnava / Tyrnavia erudita. Latinčinári z Katedry klasických jazykov na tamojšej Filozofickej fakulte predstavili profily osobností spomínanej pôvodnej univerzity. Nájdeme tam trnavského Vergilia Štefana Čibu, trnavského polyhistora Martina Sentivániho, či trnavského Ovidia Mikuláša Jánošiho. Viac povedala Martinovi Jurčovi autorka celého projektu Erika Juríková.  

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoríme o latinských knihách pôvodnej Trnavskej univerzity.  Počas jej 142-ročnej existencie bolo v Trnave vytlačených zhruba 5 500 titulov kníh. Veľkú časť tvorili teologické a náboženské diela, no ako odborníci hovoria, ešte stále zostáva veľké množstvo nespracovaných kníh, neobjavených autorov, či nepreložených latinských diel.  Zlomok z nich si vybrali latinčinári na tamojšej Katedre klasickej filológie a v spolupráci s mestom predstavili knižný projekt ukážok prekladov zaujímavých autorov a nevšedných diel. Martin Jurčo oslovil aj jedného z prekladateľov Jozefa Kordoša.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovorili sme o zaujímavostiach v dielach rôznych autorov pôvodnej Trnavskej univerzity, ktorá bola pred 240. rokmi presťahovaná do Budína. Dnes na ňu symbolicky nadväzuje Trnavská univerzita, ktorá vznikla v roku 1992.


Galéria

Erika Juríková.JPG
Autor a foto: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame