Staromódne spomienky

Staromódne spomienky

Mirka Brezovská a Magda Medveďová.

Staromódne spomienky. Tak sa volá rubrika, v ktorej vám predstavujeme staršie piesne z rozhlasového a televízneho archívu. V sobotňajšom vydaní o 11:45 si pripomenieme dva hlasy, ktoré sa síce z rozhlasového vysielania celkom nevytratili, ale nestretávame sa s často. Žiarili totiž hlavne v 80. rokoch a obe majú súvislosť s východným Slovenskom.

Mirka Brezovská síce žije v Bratislave, no narodila sa v Košiciach, keď jej rodičia skladateľ Ali Brezovský a textárka Vlasta Brezovská pôsobili v tamojšom divadielku pod kupolou. Do Bratislavy sa presťahovali v roku 1971 a Mirka začala hrať a najmä spievať počas stredoškolských štúdií. V roku 1983 ako 19-ročná založila s Robom Grigorovom skupinu Mona Lisa. Hráčmi skupiny boli napríklad Peci Uherčík alebo Juraj Velčovský ml.
Od roku 1984 sa pravidelne zúčastňuje festivalov – Bratislavskej lýry i martinského festivalu. Úspešné boli jej skladby Sama, Autoportrét, je nás viac, no najmä Od piesne k piesni. V tomto čase meno Mirky Brezovskej rezonuje v kontexte výraznej posily slovenskej populárnej hudby – čo umocní LP platňa Let, kde nájdeme napríklad piesne Dievča neplač alebo Doba kávová. Mirka Brezovská si významnú časť svojich textov písala sama. Jej úspechy boli výrazné najmä do roku 1989, keď naspievala singel Čo s načatým večerom? Singel Všetko už smieš nahrala v Opuse ešte v roku 1984. Pieseň napísali Vojtech Kresťanko a Roman Spišiak. Vyšla na singli spolu s duetom Dvom, ktorú nahrala Mirka Brezovská so Štefanom Skrúcaným. Tam je Vojtech Kresťanko pre zmenu autorom textu.

Staromódne spomienky – 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Magda Medveďová sa narodila v Prešove. Vyštudovala na tamojšej vysokej škole odbor výchova a vzdelávanie dospelých. V tom čase bolo jej meno známe ako folkovej speváčky. Od roku 1977 sa stala hudobnou redaktorkou košického rozhlasu. Už od začiatku 70. rokov sa úspešne predstavila na rôznych festivaloch s gitarou a folkovými piesňami či zhudobnenou poéziou. Už ako známa speváčka sa predstavovala každý rok na nejakom festivale – v Martine, v Jihlave, v Ľubľane i v Soči. Na Bratislavskej lýre sa predstavila dvakrát. V roku 1980 zaspievala pieseň Srdce – pieseň s krásnym textom Petra Guldana na hudbu Aliho Brezovského. Tá sa stala veľmi populárnou, podobne ako piesne zhudobnenej poézie Balada o hre slnka a vetra na text Maše Haľamovej alebo Na chotári malá jeseň sedí od Milana Rúfusa. Magda Medveďová ako hudobná redaktorka košického rozhlasu, kde vystupovala pod menom Šulcová, objavila mnoho mladých interpretov – napríklad aj Petra Nagya. Pesničky v podaní Magdy Medveďovej sme mohli počuť aj v hudobnom filme Smoliari.

Staromódne spomienky – 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Staromódnych spomienkach odzneli skladby:

Vojtech Kresťanko / Roman Spišiak: Všetko už smieš
Spieva Mirka Brezovská a vokálna skupina Trend.
Hrá skupina Vlada Valoviča.
Nahrávka je z roku 1984.

Magda Medveďová / Jozef Augustín Štefánik: V zadnom vrecku nohavíc
Spieva Magda Medveďová a zbor skupiny Magma.
Skupinu Magma vedie Marián Čekovský.
Nahrávka je z roku 1984 a odznela aj na Bratislavskej lýre 1983.

Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame