Kryptológia - skúmanie šifier

Kryptológia - skúmanie šifier

Hackeri  a obrana pred nimi sa dostávajú do centra národných politík. Preto vývoj systémov slúžiacich na ochranu citlivých dát je kľúčovou oblasťou záujmu vedcov i komerčných firiem. A práve na to slúži špeciálna veda - vznikla z dvoch gréckych slov...kryptos a logos, kryptos znamená skryť a logos je veda. Zaoberá sa prenosom, šifrovaním a lámaním šifier. Jej dve hlavné súčasti sú kryptografia a kryptoanalýza. Kryptológia má asi 4000 rokov. Prvé písomné pamiatky pochádzajú z Mezopotámie. Na hlinených tabuľkách sa našli zašifrované postupy ako glazúrovať keramiku. Pokračuje Mária Babinská.  

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Svet počítačov sa mení, podľa odhadov by vlády či veľké agentúry, mohli v priebehu 20 rokov mať k dispozícií kvantové počítače. Tie dokážu prelomiť šifry, ktoré dnes bežne používame na ochranu citlivých dát. Ak chceme aj v budúcnosti bezpečne komunikovať prostredníctvom počítačov a internetu, treba sa na túto situáciu pripraviť a vytvoriť  úplne nové šifry. Intenzívne sa téme venujú vedci na celom svete, vrátane našich odborníkov. Opäť sa na tému pozrela Mária Babinská. 

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ešte doplníme, že NATO vypisuje každý rok výzvy na granty. Ročne sa asi 300 projektov prihlási a len 20 až 30 projektov sa schváli a tie dostanú finančnú dotáciu. Aj odborníci z Fakulty elektrotechniky a informatiky STU  získali grant. Teraz práve v týchto dňoch začínajú pracovať na projekte „Bezpečná skupinová komunikácia v ére kvantových počítačov.“ Ide o medzinárodný tím, ktorý vedie profesor Otokar Grošek. Okrem Slovenska sú tam aj vedci zo Španielska, Malty a USA. 


Autorka Mária Babinská; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame