Technika, s ktorou prichádzali vojská v auguste 1968

Technika, s ktorou prichádzali vojská v auguste 1968

Pamätníci augustových dní roka 1968 azda vo všetkých kútoch západného Slovenska majú dodnes v ušiach zvuk najmä vojenskej techniky. Práve tá za z noci do rána objavila takmer vo všetkých mestách a obciach na hlavných cestách. Premyslená akcia bola koordinovaná z Moskvy a najviac bolo vidno najmä pozemnú techniku, zväčša sovietskej výroby. Dnes si všetky typy techniky z rôznych štátov vtedajšej Varšavskej zmluvy môžeme prezrieť vo Vojenskom historickom múzeu v Piešťanoch. Petra Kadleca z tohto múzea oslovil Martin Jurčo. 

Technika, s ktorou prichádzali vojská v auguste 1968 - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoríme o vojenskej technike, s ktorou k nám prichádzali pred 50timi rokmi vojská Varšavskej zmluvy.  Tanky k nám neprichádzali len zo Sovietskeho zväzu, ale aj z Poľska, Nemecka a Maďarska, či ďalších štátov. Nepridalo sa jedine Rumunsko s vodcom Nikolajom Ceaušescom /nikolajom čaučeskom/.  Väčšiu časť druhov pozemnej vojenskej techniky z tohto obdobia môžete vidieť vo Vojenskom historickom múzeu v Piešťanoch. Čo sa stalo s touto technikou v 70. rokoch povedal Martinovi Jurčovi Peter Kadlec.

Technika, s ktorou prichádzali vojská v auguste 1968 - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pripomíname, že Vojenské historické múzeum bude prezentovať kolónu pozemnej vojenskej techniky z augusta  1968 už o niekoľko týždňov, najmä však vo Vojenskom historickom múzeu v Piešťanoch 9. septembra.

Autor a foto: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame