Rok 1918 z pohľadu rôznych režimov

Rok 1918 z pohľadu rôznych režimov

Vznik Československej republiky v roku 1918 bol významným medzníkom pre oba národy. Podporovali ho napríklad známe osobnosti, ktoré sa vracali z prvej svetovej vojny ako Janko Jesenský alebo Jozef Gregor Tajovský. Väčšina vznik republiky vítala. No na tento medzník sa v rôznych obdobiach pozeralo inými očami. Ako – aj na to sa Martin Jurčo pýtal Ľuboša Kačírka z Katedry etnológie a muzeológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.    

Rok 1918 z pohľadu rôznych režimov I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoríme o vzniku prvej Československej republiky. Aj keď mal vznik spoločného štátu Čechov a Slovákov najmä pozitívne stránky, každý režim ich upravoval po svojom. Už od začiatku sa mapovala história republiky a ako sa menili režimy, zakaždým sa zdôrazňovalo niečo iné.  Martin Jurčo pýtal Ľuboša Kačírka z Katedry etnológie a muzeológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.  Ako sa menil pohľad na vznik štátu v období tvrdých rokov päťdesiatych?

Rok 1918 z pohľadu rôznych režimov II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O tom ako sa mapovalo obdobie vzniku spoločnej Česko-slovenskej republiky, aj v totalitných časoch, hovoril Ľuboš Kačírek z Katedry etnológie a muzeológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Autor a foto: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame