Potulky po bratislavských historických parkoch

Potulky po bratislavských historických parkoch

Vôňa blížiacej sa jari a stále viac slnka nás v týchto dňoch častejšie láka von. A po dlhej zime nás to inštinktívne ťahá do prírody, parkov a záhrad. Poďme sa dnes v Panoráme potúlať historickými parkami a záhradami Bratislavy,  ktorých zeleň tvorí neoddeliteľnú súčasť histórie hlavného mesta. Sprievodkyňu nám bude robiť autorizovaná krajinná architektka Tamara Reháčková, ktorá dlhodobo spolupracuje s Národným trustom – organizátorom Víkendu otvorených parkov a záhrad.   

Potulky po bratislavských historických parkoch - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kniha Historické záhrady a parky Bratislavy zachytáva vývoj záhradného umenia na území Bratislavy od stredovekých kláštorných záhrad cez renesančné a barokové úpravy až po prírodno-krajinárske parky. Viete, že niektoré z bratislavských záhrad, napríklad Pálffyho či Lippayova záhrada sa v čase svojho najväčšieho, v prípade záhrad môžeme povedať, „doslova rozkvetu“, preslávili po celom Uhorsku? Po niektorých historických záhradách Bratislavy sa dnes v Panoráme prechádzame s autorkou knihy krajinnou architektkou Tamarou Reháčkovou. Mierime na Hviezdoslavovo námestie, po ktorom, keď ním prechádzame si ani neuvedomujeme, že jeho zeleň je tiež súčasťou histórie mesta.   

Potulky po bratislavských historických parkoch - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Parky a záhrady Slovenska, ktoré si podľa vás zaslúžia pozornosť širokej verejnosti môžete do Víkendu otvorených parkov a záhrad prihlasovať do konca marca. Všetky informácie nájdete na web stránke  Národného trustu, ktorý podujatie organizuje a ktoré sa uskutoční v júni. A na web stránke Náš park si môžete prečítať zaujímavé informácie o niektorých už teraz.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame