Príbeh súčasnej ekonomiky

Príbeh súčasnej ekonomiky

V seriáli sa tento týždeň pozrieme na ekonomickú situáciu a jej vývoj. Globálny stav ovplyvňuje aj našu krajinu a tak slovenská ekonomika zažíva tiež spomaľovanie ekonomického rastu. To bude pretrvávať aj v nasledujúcom období, preto sa  podnikatelia a firmy musia prispôsobiť a zamerať najmä na inovácie. Slovensko je na európskom chvoste v podpore výskumu a vývoja, ktoré sú podmienkou pre udržateľnosť ekonomického rastu. Aj preto investori vyhľadávajú alternatívne formy investovania, akým je napríklad umenie.
V prvej časti nášho seriálu sa Marcela Jedináková o ekonomickej situácii zhovára s prezidentom Slovenskej asociácie finančníkov Andrejom Révayom. 

Príbeh súčasnej ekonomiky 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V seriáli tento týždeň hovoríme o spomalení ekonomiky u nás aj vo svete a tiež o tom, ako udržať hodnoty investícií. Pozornosť finančných riaditeľov, manažérov a finančníkov smeruje k inováciám a k umeniu, kde hľadajú nové možnosti investovania. Ako sme na tom v európskom meradle povedal Marcele Jedinákovej prezident Slovenskej asociácie finančníkov Andrej Révay.

Príbeh súčasnej ekonomiky 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Skutočnosť, že vývoj ekonomiky sa spomaľuje, pociťujú aj podniky rôznej veľkosti. Najintenzívnejšie to vnímajú v hutníckom a v automobilovom priemysle, teda v odvetviach, ktoré tvoria podstatnú časť ekonomiky na Slovensku. Práve dnes sa v Bratislave na Konferencii o finančnom riadení podnikov stretáva 200 finančných riaditeľov z celého Slovenska, ktorí sa budú rozprávať  práve o inováciách vo firmách. Ako firmy reagujú na spomaľovanie ekonomiky? – na to sa Marcela Jedináková opýtala riaditeľa pre firemnú klientelu UNI credit banky Jaroslava Haba. 

Príbeh súčasnej ekonomiky 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď sa pozrieme do minulosti, ľudia sa vždy snažili svoje peniaze čo najlepšie zhodnotiť. Investovali rôzne, kupovali, predávali alebo si cenné komodity  vymieňali. Ktoré segmenty a konkrétne predmety v histórii priniesli najvyššie výnosy a ktoré boli stratové?- o tom sa Marcela Jedináková rozprávala s riaditeľom pre privátnu klientelu UNIcredit banky Romanom Hajdukom. 

Príbeh súčasnej ekonomiky 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V seriáli sme sa spolu s Marcelou Jedinákovou tento týždeň venovali ekonomickej situácii, jej súvislostiam, netradičným možnostiam investovania.  Dnes sa pozrieme na to, čo môžeme v makro aj v mikro ekonomickom meradle očakávať. Ako vidí vývoj ekonomiky a jej rastu bankový analytik Ľubomír Koršňák?

Príbeh súčasnej ekonomiky 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Peniaze k životu potrebujeme. Ak ich dokážeme rozmnožiť správnym investovaním, je to úspech. Najväčšiu hodnotu v živote však každý máme vo vlastnom osobnom potenciáli.  Dostatok v živote dosiahneme vzájomnou výmenou našich talentov. Ten potom môžeme investovať do nášho rozvoja, ktorý nám prinesie ďalší profit.- týmto krátkym  zamyslením končí tohto týždňový seriál  o ekonomickom vývoji jeho autorka Marcela Jedináková.

Autorka: Marcela Jedináková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame