Minulosť cukrovarníctva v Sládkovičove

Minulosť cukrovarníctva v Sládkovičove

Hospodársky a priemyselný rozvoj južného Slovenska na konci 19. storočia je nemysliteľný bez Karla Kuffnera, potomka známych podnikateľov v oblasti potravinárskeho priemyslu. Založením cukrovaru v Diószegu, v dnešnom Sládkovičove, výrazne ovplyvnili rozvoj mesta a regiónu. O histórii slávneho cukrovaru sa Miroslav Würfl porozprával s miestnou historičkou Evou Sudovou.

Minulosť cukrovarníctva v Sládkovičove - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vraciame sa do Sládkovičova, kde je na budove mestského úradu pamätná tabuľa baróna Karla Kuffnera. V druhej polovici 19. storočia tu založil cukrovar, ktorý sa neskôr stal centrom stredoeurópskeho cukrovarníctva. Hospodársky komplex Kuffnerovcov je dodnes príkladom optimálneho spojenia poľnohospodárskej prvovýroby a potravinárskeho spracovateľského priemyslu. K budove cukrovaru sa v spoločnosti miestnej historičky Evy Sudovej vybral aj Miroslav Würfl...

Minulosť cukrovarníctva v Sládkovičove - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kuffnerovci v Sládkovičove podporovali výstavbu školy a zapájali sa aj do kultúrnych aktivít v meste. A bez ich cukrovaru by Sládkovičovo nebolo tým, čím je v súčasnosti. Napriek tomu, že objekt už neslúži pôvodnému účelu, v minulosti patril k najväčším potravinárskym komplexom v Európe. Aj preto si dnes zaslúžil našu pozornosť.

Autor: Miroslav Würfl Ilust. foto: sharonang

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame