Banská ťažba pri Bojniciach

Banská ťažba pri Bojniciach

Hornonitrianske bane Prievidza plánujú o šesť rokov začať s ťažbou hnedého uhlia v blízkosti minerálnych termálnych vôd, ktoré na liečbu pacientov využívajú Kúpele Bojnice. Ministerstvo životného prostredia vydalo rozhodnutie, ktoré ťažbu povoľuje. S ním však nesúhlasia Kúpele, ba ani vlastníci lesov v blízkosti plánovanou ťažbou dotknutých obcí Opatovce nad Nitrou a Koš. Téme sa venuje  Iveta Pospíšilová.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hornonitrianske bane Prievidza predložili Ministerstvu životného prostredia na posúdenie vplyvov na životné prostredie tri varianty.  Ministerstvo súhlasilo s druhým, teda vyťažením asi 7 a pol milióna ton uhlia. Zámer odobrilo za splnenia 12 podmienok, ktoré vyplynuli z pripomienok dotknutých orgánov a verejnosti. Kúpele Bojnice na rokovania a hodnotenie prizvané neboli. Podali rozklad, teda odvolanie proti stanovisku kompetentného štátneho orgánu. Viac povedal Ivete Pospíšilovej generálny riaditeľ Slavomír Eliáš.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podľa našich informácií zástupcovia baní i kúpeľov sa už stretli zatiaľ na neoficiálnom rokovaní. Dianie v tejto oblasti v súvislosti s plánovanou ťažbou budeme sledovať vo vysielaní Rádia Regina i naďalej. Podľa odborníkov by si aj kúpele mali zabezpečiť dlhodobé monitorovanie vzdialenejšieho priestoru od samotných vrtov pre liečebné účely.

Autorka: Iveta Pospíšilová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame