Alzheimer straší našu spoločnosť

Alzheimer straší našu spoločnosť

Slovensko dnes patrí medzi najrýchlejšie starnúce krajiny Európskej únie. Navyše počty ľudí trpiacich najčastejšou formou demencie v seniorskom veku – Alzheimerovou chorobou narastajú. Podľa odhadov s týmto ochorením  žije u nás približne 60 tisíc pacientov. Pritom  časť z nich  nie je diagnostikovaná správne, alebo  dokonca vôbec nie.  Jedným z dôvodov  je i  tabuizovanie tohto ochorenia.  Slovenská  Alzheimerova spoločnosť  aj preto pripravila  preventívny program  pod názvom: „Zaostrené na Alzheimerovu chorobu“. S podpredsedníčkou spomínanej odbornej spoločnosti Máriou Čunderlíkovou, s psychologičkami Michaelou Novákovou a Petrou Brandoburovou  ako aj  s Adrianou Tóthovou, ktorá má pod palcom vzdelávanie rodín, sa o cieľoch projektu porozprávala Janka Bleyová.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Odborníci odhadujú, že o pacientov s Alzheimerovou chorobou sa stará okolo 180 tisíc rodinných príslušníkov. Ten, kto si to vyskúšal vie, že to vôbec nie je prechádzka ružovou záhradou, tobôž, ak manžel, manželka či deti chorého o ochorení nič nevedia. Radi by pomohli, ale jednoducho nevedia ako. Aj preto vlastne  pod hlavičkou Slovenskej Alzheimerovej spoločnosti  vznikol projekt „Zaostrené na Alzheimerovu chorobu“.  S jeho  aktérkami - Máriou Čunderlíkovou, Michaelou Novákovou, Adrianou Tóthovou a Petrou Brandoburovou sa zhovárala Janka Bleyová.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Informácie o zaujímavom a nanajvýš potrebnom projekte „boja proti Alzheimerovej chorobe“ nám sprostredkovala Janka Bleyová. Ja ešte pripomeniem telefónne číslo linky, kde vám odborníci ponúknu kvalifikované informácie nielen  o podujatiach, ale i o samotnom ochorení. Je to číslo: 02/ 62 41 08  85.


Autor: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame