Melanóm kože je aktuálna téma pred každým letom

Melanóm kože je aktuálna téma pred každým letom

„Tam, kde nechodí slnko, tam chodí lekár“ - to je síce pravda, slnko má však na človeka nielen pozitívne, ale i negatívne účinky. Medzi najzávažnejšie kožné ochorenia spôsobené slnečným žiarením, patrí malígny melanóm. Do rizikovej skupiny ohrozenej vznikom kožných nádorov patria aj športovci. Iniciátormi takéhoto osvetového projektu prevencie rakoviny kože, je pacientske združenie s dermatologickými malignitami a Slovenská dermatovenerologická spoločnosť. Silvia Schmidtmayerová zo spomínaného pacientskeho združenia, v rozhovore s  Jankou Bleyovou zdôraznila, že  spomínané pacientske združenie má na svojom konte viac osvetových projektov.

Melanóm kože I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vedeli ste, že UV žiarenie preniká aj cez oblaky? Alebo povedané inakšie, pokožku vám slnko môže poškodiť aj keď je zamračená obloha. Sú však medzi nami aj takí, ktorí sú  presvedčení, že opálená pokožka ich dostatočne chráni pred ďalším  spálením na slnku. Aj takéto informácie sú súčasťou osvetového projektu adresovanému najmä, ale nielen  športovcom. Janka Bleyová sa vybrala do bratislavských ulíc. Zaujímalo ju totiž, ako prevenciu vnímajú laici.

Melanóm kože II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sme síce hovorili o osvetovom  projekte pre športovcov, ale kožu, ktorú môžu poškodiť  slnečné lúče, máme všetci. Je teda jasné, že prevencia a kontrola znamienok sa týka každého z nás. Koža si totiž pamätá.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame