Rádiológia

Rádiológia

Možno to poznáte aj z vlastnej skúsenosti: kým vám lekár stanoví presnú diagnózu, často musíte  absolvovať množstvo kadejakých vyšetrení.  Je jasné, že  my - laici -  nie vždy vieme, o aké vyšetrenie vlastne ide, či je bolestivé, bezpečné  a ako sa naň pripraviť. Aj preto si Janka Bleyová  v dobrých radách, zobrala na mušku niektoré „prístrojové vyšetrenia“. Pýta sa rádiológa z Inštitútu zobrazovacej diagnostiky v Trnave - MUDr. Vladimíra Neuschla.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Predpokladám, že rádiológovia by pri vyšetrení, ktoré  občas familiárne označujeme slovom „emerko“ nepohrdli ani detektorom kovu. Prečo? Dozviete sa z rozprávania Janky Bleyovej s rádiológom MUDr. Vladimírom NEUSCHLOM z Inštitútu zobrazovacej diagnostiky v Trnave. Čo všetko teda môže magnetická rezonancia zistiť?

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Priestory, v ktorých potichu „bzučí“ CT prístroj, naháňajú občas obavy z neznámeho. V podvedomí človeka, ktorý nemá príliš veľa skúseností s rôznymi vyšetrovacími metódami - pripomínajú totiž zábery z akéhosi scifi filmu. Sú obavy pacientov pred týmto vyšetrením opodstatnené? Aj nad touto otázkou sa zamýšľa rádiológ MUDr. Vladimír Neuschl z Inštitútu zobrazovacej diagnostiky v Trnave, ktorého oslovila Janka Bleyová.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes ponoríme do tajuplného prítmia priestorov, v ktorých kraľujú mohutné  prístroje zobrazovacej diagnostiky. Aj za vás je zvedavá Janka Bleyová.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včasný záchyt ochorení je podľa odborníkov, najlepší spôsob ako zabrániť rozvoju závažných diagnóz. Platí to aj v prípade nádorových ochorení. Zachytiť napríklad rakovinu prsníka vo včasnom štádiu, pomáha mamografické vyšetrenie. Môžu ho  však podstúpiť nielen dámy, ale i páni, pretože rakovina prsnej žľazy postihuje aj mužov.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame