Ako podporiť dobrý spánok?

Ako podporiť dobrý spánok?

Aj keď ste sa možno práve prebudili, ideme zasa spať. Zdravý spánok je totiž základným pilierom nášho zdravia.

Všeobecní lekári, psychiatri a aj špecialisti z ostatných medicínskych odborov sa však stále viac stretávajú vo svojich ambulanciách s rastúcim počtom porúch spánku. Podľa prieskumov realizovaných vo vyspelých krajinách je možné odhadnúť výskyt porúch spánku, najmä nespavosti, niekedy počas života jedinca až u jednej tretiny populácie. Príčiny sú rôzne, ale patrí k nim aj zlá spánková hygiena človeka.

V tohto týždňovej Dobrej rade budeme hľadať s Tatianou Šuškovou odpovede na otázku ako si poradiť so zlým spánkom. Psychiatrička Zuzana Vančová, ktorá sa výskumu spánku venuje na Prvej psychiatrickej klinike v Košiciach, jej na úvod k tejto téme povedala.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rátate pre spaním „ovečky“ a nie a nie zaspať? V dnešnej dobrej rade o zdravom spánku sa budeme venovať práve tejto dôležitej fáze spánku. Koľko by nám mali trvať zaspávanie?

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Poruchy spánku nie sú život ohrozujúce stavy, ale významne ovplyvňujú kvalitu života človeka, ktorý sa dobre nevyspí. Narušujú celkové fyzické aj duševné zdravie, bezpečnosť, vzťahy školskú či pracovnú výkonnosť a celkový pocit životnej pohody. Tatiane Šuškovej psychiatrička Zuzana Vančová v ďalšej časti Dobrej rady potvrdila, že výskyt porúch spánku stúpa a zhoršujú sa s vekom.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas svojho života prespíme 23 až 25 rokov. Mnohí ľudia modernej doby však majú pocit, že keď spia prichádzajú o veľa dôležitých vecí a význam spánku podceňujú. Viaceré výskumy ukazujú, že spíme stále menej.  Dnes asi o hodinu menej ako spali naši predkovia. Prečo je dôležité dobre a dostatočne dlho sa každý deň vyspať?

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potreba spánku je individuálna aj keď odborníci hovoria o priemerne ôsmych hodinách - existujú ľudia, ktorým stačí aj šesť hodín spánku denne. Pri spánku ani tak nie je dôležitá kvantita, ako kvalita. Skôr než vám poradíme ako dobre spať, Tatiana Šušková sa psychiatričky Zuzany Vančovej spýtala v akých prípadoch so zlým spánkom by sme už mali vyhľadať pomoc odborníka.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak veríme, že po tohto týždňovej Dobrej rade sa vám vďaka radám odborníčky bude spať lepšie. Budúci týždeň sa dozviete, ako zvládnuť predvianočný stres. 

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame