Ako si užiť zimné športy

Ako si užiť zimné športy

Aj v zimnom období sa mnohí z nás venujú športom. Lyžovanie patrí k obľúbeným aktivitám. Mimochodom lyže sa zrodili asi pred 10 tisíc rokmi v mongolských horách. Dôkazom sú nástenné maľby, na ktorých sú zobrazené postavy na lyžiach. Skameneliny lyží a jaskynné maľby sa našli aj v iných oblastiach strednej Ázie, v Rusku, v Pobaltských krajinách a v Škandinávii. Od stredoveku sa už zobrazujú lyže aj v knihách. My sa tento týždeň zameriame na to, ako sa dobre pripraviť na lyžovačku. Aký by mal byť výstroj? Mária Babinská oslovila Petra Krajčího z predajne lyží a bicyklov.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa venujeme zimným športom. Ako sa dobre pripraviť na lyžovanie, či snowboardovanie. Včera sme hovorili o typoch lyží, ale aj dĺžke. Samozrejme, dôležité je aj oblečenie.  

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podľa polárneho cestovateľa a výskumníka Nóra Fridtjofa Nansena pravlasťou lyží je oblasť strednej Ázie, okolie Bajkalského jazera a Altajských hôr. Odtiaľ sa postupným sťahovaním národov dostávali do Škandinávie a až neskôr do strednej Európy. My sa tento týždeň zameriavame na lyžiarsky výstroj.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Lyžovanie, snowboarding, skitouring, či skialpinizmus. Tento týždeň sa zameriavame na zimné športy, ktoré sú veľkým lákadlom pre mnohých. Ako by mal vyzerať výstroj? Ako sa pripraviť na snowboardovanie?

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Niekto má rád lyžovanie, iní inklinujú k snowboardovaniu, sú aj takí, ktorí obľubujú pohyb mimo zjazdoviek, čiže robia skitouring alebo  skialpinizmus. Celý týždeň sme vám radili, ako sa dobre nachystať na zimné športy, čo všetko patrí k výstroju. Samozrejme, treba rátať s tým, že tá výbava nie je lacná záležitosť. V poslednej časti budeme hovoriť o bezpečnosti na svahu.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Mária Babinská

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame