Klíčkovanie

Klíčkovanie

Nielen priaznivci zdravej výživy, vegetariáni, ale aj celá odborná verejnosť nám potvrdia, že klíčky sú skvelým obohatením nášho jedálneho lístka. Suché semeno nasaje trochu vody, praskne jeho šupka a začnú sa s ním diať pozoruhodné veci. Aké, vysvetlíme. Hana Michalčíková sa o tom porozprávala s odborníčkou na pestovanie klíčkov Vierou Múdrou,  autorkou knihy Klíčkovanie a blogerkou. Na úvod zaznela zásadná otázka: Možno klíčkovať v každom ročnom období?

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už včera sme si v  Dobrej rade povedali, aké sú klíčky úžasné a jednoduché na pestovanie. Semenám stačí  trochu vody, praskne im ich ochranný obal a mnohonásobne zväčšia svoj rozmer . Dnes pôjdeme ďalej, dozvieme sa, ako s klíčkami narábať, aké miesto a teplota im vyhovuje a ako si ich vyberať podľa chuti. S Vierou Múdrou,  autorkou knihy Klíčkovanie a známou  blogerkou ,sa dnes dozvieme, prečo by sme mali venovať pozornosť aj prostrediu a teplote, pri ktorej nám semienka klíčia.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už sme si stihli povedať, že má mnoho výhod a dostupné je pre každého. Nielen pre ľudí, ktorí majú vlastnú záhradu, ale aj pre človeka z mesta, ktorý býva v malom byte. Klíčky sú ľahko pestovateľné v každom ročnom období.  Ich veľkou výhodou je aj to, že pokiaľ sa použijú kvalitné, chemicky neošetrené semienka, ľudia do svojho tela dostávajú maximum vitamínov a žiadne pesticídy, herbicídy ani hnojivá. Nič z toho totiž pri klíčení nie je potrebné. No a potom sú tu obrovské benefity pre zdravie. Hoci, ako sa priznala Hana Michalčíková autorke knihy Klíčkovanie Viere Múdrej ,rada si nimi pomôže aj pri skrášľovaní jarnej domácnosti, konkrétne zelenými klíčkami obilnín ako bytovou dekoráciou na Veľkú noc.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Klíčky majú neuveriteľnú silu a veľa cenných látok pre náš organizmus. Už sme si  povedali, v akých podmienkach si ich môžeme dopestovať, z ktorých semienok bývajú klíčky najchutnejšie, aj to, že na výber máme tie s neutrálnou chuťou, ale aj ostré, štipľavé. No a dnes si povieme aj o tom, že pri niektorých ochoreniach nie sú vhodné a ich konzumáciu treba zvážiť.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Poradili sme vám, ako a kde semená klíčkovať, ktoré sú na to vhodné, ako s nimi narábať v domácich podmienkach, aj ako ich spracovať a vyťažiť z nich pre organizmus maximum. Upozornili sme tiež na to, ktoré semená by sme klíčkovať vôbec nemali. Dnes si trochu zaspomíname na jedlá našich predkov, v ktorých využívali klíčky a v pôstnom období dokázali zásobovať organizmus cennými vitamínmi. Aj o tom sa Hana Michalčíková rozprávala s Vierou Múdrou, autorkou knihy Klíčkovanie a blogerkou.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od pondelka poradíme, ako sa pripraviť na dôchodok.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame