Kedy a ako sa treba začať pripravovať na vybavovanie dôchodku?

Kedy a ako sa treba začať pripravovať na vybavovanie dôchodku?

Aj vy odkladáte vybavovanie niektorých osobných záležitostí na poslednú chvíľu?
Pri vybavovaní dôchodku sa to neoplatí. Aj keď nakoniec dostanete do centa všetko, čo vám patrí, môže sa stať, že  tieto dávky vám budú, vďaka nezrovnalostiam pri vybavovaní, vyplatené neskôr a vy zostanete na čas bez peňazí. A nakoniec ani ten stres za to nestojí. 

Tatiana Šušková pre vás pripravila tento týždeň Dobrú radu, ako sa pripraviť na vybavovanie starobného dôchodku. Radí riaditeľka Odboru metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne Michaela Putecová a dnes odpovedá na otázku, kedy by sme mali začať rozmýšľať o našom dôchodku?

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme si povedali, kedy nás má začať zaujímať príprava na vybavovanie žiadosti o priznanie starobného dôchodku, dnes sa Tatiana Šušková riaditeľky Odboru metodiky dôchodkového poistenia Michaely Putecovej spýtala, kedy si treba zhromaždiť dokumenty potrebné k jej vybaveniu.

Vychádzame z predpokladu, že podľa kalkulačky sociálnej poisťovne už vieme, kedy ideme do dôchodku a máme zriadený aj elektronický účet poistenca. Ten sa dá zriadiť priamo na pobočke poisťovne alebo jednoduchou elektronickou cestou. Kedy a ako zisťovať či máme zarátaný každý deň našej pracovnej kariéry?

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes budeme hovoriť o tom ako samotné podanie žiadosti prebieha.
Tatiana Šušková s riaditeľkou Odboru metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne Michaelou Putecovou si ako príklad zvolili 63 ročného budúceho dôchodcu.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aké chyby najčastejšie žiadatelia o dôchodok robia.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zistili sme si základné informácie na webe sociálnej poisťovne, navštívili sme poradensko-informačné centrum poisťovne, zhromaždili sme všetky potrebné dokumenty, podali sme si žiadosť o dôchodkovú dávku. Ak ju už máme priznanú, kedy a ako získame svoj prvý dôchodok?

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Všetky potrebné informácie o vybavovaní dôchodkovej dávky nájdete na webe Sociálnej poisťovne, ak uprednostňujete osobný kontakt, poradia vám ochotné pracovníčky poradensko-informačných centier Sociálnej poisťovne na celom Slovensku.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame