Ako sa v živote vyrovnať s negatívnymi emóciami?

Ako sa v živote vyrovnať s negatívnymi emóciami?

Máme jarné obdobie, ktoré by nám malo prinášať radosť. Aj keď v živote veľakrát všetko máme a všetko ide tak ako by malo, necítime sa šťastní a často nás ovládajú negatívne emócie – úzkosť, strach, hnev, smútok. Sú prirodzenou súčasťou nášho prežívania. Ako však s nimi narábať tak, aby nám príliš nekomplikovali život? O tom sa Tatiana Šušková rozpráva tento týždeň v Dobrej rade so psychológom Martinom Milerom.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Negatívne emócie sú dôležitou súčasťou našich životov a aj najnovšie výskumy potvrdzujú, že zažívať a najmä vedieť tento typ emócií prijať, je zásadné pre naše mentálne zdravie. Snahy o ich potlačenie sa totiž vracajú ako bumerang a vo výsledku ešte viac znižujú celkovú životnú spokojnosť.

Odborníci v ostatných rokoch hovoria o enormnom náraste úzkosti v populácii.
Ako povedal Tatiane Šuškovej v ďalšej časti Dobrej rady psychológ Martin Miler pribudlo aj množstvo dôvodov, ktoré ju spôsobujú.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na to, aby sme vedeli povedať, že sme šťastí alebo spokojní potrebujeme poznať aj nepríjemnú stránku života. Hnevu patrí v škále negatívnych emócií jedna z prvých priečok.
Ako však v Dobrej rade povedal Tatiane Šuškovej psychológ Martin Miler aj hnev má v prežívaní človeka rovnako dôležitý význam ako iné emócie.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čoho sa bojíte? Čo dokáže vyvolať u vás strach? Niekomu stačí, keď ho zo žartu naplaší kolega, niekto má panický strach z pavúkov, otvorených, či zatvorených priestorov a niekto  sa bojí vecí, ktoré sa pravdepodobne ani nikdy nestanú. Z pohľadu odborníkov sa bojíme preto, že to potrebujeme. Strach máme totiž vrodený. Chráni nás pred tým, aby sme si ublížili, alebo aby sme sa vyhli nebezpečenstvu. Ako si poradiť s našimi každodennými strachmi? Tatiana Šušková sa v Dobrej rade pýta psychológa Martina Milera.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

K uvažovaniu o negatívnych emóciách v našich životoch v tohto týždňovej Dobrej rade priviedla Tatianu Šušková nejasná spomienka na scénu z talianskeho filmu, kde sa slávny Marcelo Mastroianni ako jeho hlavný predstaviteľ posťažoval kňazovi, že nie je šťastný. Odpoveď bola prostá: „A kto ti povedal, že sme tu preto, aby sme boli šťastní.“

V dnešnej dobe si na šťastie nárokujeme akosi automaticky a aj to je dôvod, že prežívanie negatívnych emócií zvládame ťažšie, aj keď patria prirodzene do našich životov. A veľa krát sme zdraví, darí sa nám v práci, aj v rodine a napriek tomu sa necítime spokojní a šťastní.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak poobzerajte sa okolo seba, koľko dobrých vecí a ľudí okolo seba máte. A aj napriek negatívnym emóciám, ktoré často musíme zvládať, aj obyčajný život dokáže byť pokojný a šťastný. Sviatočné dni, ktoré prichádzajú mám možno na takého zastavenia a zamyslenia poskytnú dostatok príležitostí a podnetov.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame