Vyživovacia povinnosť

Vyživovacia povinnosť

Dnešný pondelok má prívlastok „veľkonočný“. V mnohých domácnostiach teda pochopiteľne vládne „oblievačkovo - veselá atmosféra“, to však nemení nič na tom, že ľudia žijú aj hľadaním  odpovedí na prozaické otázky života. Také vám ponúkame aj v našich dobrých radách. Keď  sme naposledy v nich s advokátkou JUDr. Jarmilou Zahradníkovou listovali v zákone o rodine, reč bola o výživnom na deti, o takzvaných alimentoch. Tentoraz to bude o inom i keď odrazovým mostíkom bude opäť spomínaný zákon. Pokračuje Janka Bleyová.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„Vraj, dobrá mama sa dokáže postarať o desať detí, ale občas sa ani desať detí, nedokáže postarať o jednu matku“. V minulosti táto ľudová múdrosť, často vyjadrovala vzťah detí k svojim rodičom A ako to je dnes? Janka Bleyová sa pýta špecialistky na rodinné právo, advokátky  JUDr. Jarmily Záhradníkovej. Majú vyživovaciu povinnosť voči svojim rodičom všetky deti?

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Práca, koníčky, vzťahy, vlastne - všetko, čo tvorí náš rodinný mikrosvet je založený nielen na právach, ale aj povinnostiach. A možno si každý neuvedomuje, že slovenská legislatívna -  prostredníctvom vzájomnej vyživovacej povinnosti, upravuje aj vzťahy medzi manželmi. O vysvetlenie tohto slovného spojenia, požiadala Janka Bleyová uznávanú advokátku JUDr. Jarmilu Zahradníkovú.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zákon o rodine chráni nielen záujmy detí, ale aj záujmy manželov tak, aby mali rovnakú životnú úroveň. Aby jeden z dvojice nežil na úkor druhého. Ako to však je, ak sa manželia rozvedú? Má od bývalého manželského partnera, druhý z dvojice nárok na výživné? Ak áno, za akých podmienok?

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V pondelok 1. apríla tohto roku nadobudla účinnosť novela Zákona o súdnych poplatkoch. Od spomínaných poplatkov však nie sú oslobodené ani všetky nároky na súdne rozhodnutia o výživnom. V poslednej časti dobrých rád Janka Bleyová s advokátkou Jarmilou Zahradníkovou, preto neobišli ani tento rozmer „pravotenia sa...“. Najskôr  odpoveď na otázku: Čo je a čo nie je v súdnom konaní teda spoplatnené...?

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň vám Janka Bleyová s advokátkou JUDr. Jarmilou Zahradníkovou, ponúkla niekoľko užitočných rád súvisiacich  s vymáhaním výživného. Nazdávam sa však, že ak ide o rodinu, vždy je lepšie sa dohodnúť a hľadať riešenia pomoci bez ohľadu na výšku súdnych poplatkov.

Už od pondelka meníme tému i obsadenie dobrých rád, budeme sa starať o naše nohy a najmä chodidlá.

Autora: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame