Klub farmárov - Tradičný vinár Imrich Borvák z Mužle

Klub farmárov - Tradičný vinár Imrich Borvák z Mužle

V našej rubrike Farmári predstavujeme aj ľudí, ktorí nepatria až tak medzi kľúčových z celoslovenského pohľadu. Dôležití sú z pohľadu svojej lokality a regiónu. Takým je v okolí Štúrova aj vinár Imrich Borvák. Bol železničiarom, pracoval na tamojšom poľnohospodárskom družstve, no rodinne ho to od detstva držalo pri vinohrade. Bolo to aj preto, že obyvatelia malej dedinky Mužla pri Štúrove všetci hospodárili na svojich usadlostiach blízko dediny. Martin Jurčo sa u Imricha Borváka na jeho hospodárstve zastavil – a pán domáci vtipne poznamenal, že bor – je po maďarsky víno.

Klub farmárov - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sa rozprávame s malým vinárom Imrichom Borvákom. Ako hovorí – hajlochy alebo ak chcete hospodárstva malých vinárov v okolí Mužle sú aj zaujímavým miestom, kde vinári vítajú turistov a návštevníkov. Nielen počas vinohradníckych slávností v obci, ale napríklad aj keď sa ohlásia zo Štúrova. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť nie je totiž natoľko známa ako vína z Malých Karpát či z Topoľčianok a okolia. S Imrichom Borvákom z Mužle sa rozprával Martin Jurčo.

Klub farmárov - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Milovníkov vína nielen v Mužli, ale aj vo vinárstvach v okolitom regióne vítajú zväčša na jar a na jeseň. No v Štúrove nájdete aj Dom vína, kde je produkcia celej Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Nenahradí to však návštevu vinára priamo v pivnici alebo v hospodárstve.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame