Klub farmárov - Regeneratívne poľnohospodárstvo

Klub farmárov - Regeneratívne poľnohospodárstvo

Počas nitrianskeho Agrokomplexu sme priniesli odborné témy aj tento rok. A to v spolupráci so zastúpením Európskej komisie na Slovensku a portálom poľnoinfo. Aké sú prínosy regeneratívneho poľnohospodárstva? Aj na túto tému hovorili odborníci z oblasti výskumu i z praxe na prvom odbornom stretnutí výstavy. Je to už polstoročie, čo sa začalo viac hovoriť o bezorebných postupoch v Amerike. Martin Jurčo povedal v besede jeden z diskutujúcich Ľudovít Marhavý – kedy prišli systémy regenerácie pôdy k nám.

Klub farmárov - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas nitrianskeho Agrokomplexu sme priniesli odborné témy aj tento rok. A to v spolupráci so zastúpením Európskej komisie na Slovensku a portálom poľnoinfo. Čo znamená regeneratívne poľnohospodárstvo? Regenerácia znamená obnova síl, schopností a potenciálu. Preto treba aktívne rozmýšľať o tom, ako pôdu dostať späť do lepšieho stavu. Základom sú teda čo najmenšie zásahy do pôdy, tvorba pôdnej organickej hmoty – teda rastlinných a živočíšnych zvyškov, a tiež rôznorodé plodiny. Pokračuje Martin Jurčo s jedným z diskutujúcich Ľudovít Marhavý.

Klub farmárov - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pripomeňme ešte na záver slová účastníkov besedy, že špecifikovať, ako presne postupovať pri takomto hospodárení, to sa dá len ťažko. Každá lokalita a plodina má svoje špecifiká, a tak na ideálny model prichádza skúsenosťami každý hospodár sám. Celú besedu si môžete vypočuť v podcastoch Rádia Regina – alebo na webovej stránke RTVS v sekcii Rádio Regina a poľnohospodárstvo.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame