Tridsať rokov nového hospodárenia v regióne Nových Zámkov

Tridsať rokov nového hospodárenia v regióne Nových Zámkov

Pred tridsiatimi rokmi sme vstúpili do novej republiky. Poľnohospodári v Nových Zámkoch v tom čase prechádzali transformáciou a klasické poľnohospodárske družstvá sa premenili na moderné spoločnosti. Tou najväčšou sa stala spoločnosť Poľnohospodár, ktorá dodnes obhospodaruje väčšiu časť novozámockého regiónu. Martinovi Jurčovi povedal jej predseda Marek Šimunek, že už v tom čase začali aj moderne hospodáriť.

Tridsať rokov nového hospodárenia v regióne Nových Zámkov 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O trnavskej tabuli sa hovorí, že je obilnicou Slovenska. No rovnako úspešným regiónom kde sa dopestujú najdôležitejšie komodity pre potravinárstvo je región Nových Zámkov. Klimatické zmeny však ovplyvnili aj ich a teraz je región spojený najmä s pestovaním kukurice na zrno i na osivo. Aj keď sa darí ovocinárstvu i obilninám.

Tridsať rokov od transformácie poľnohospodárstva v novozámockom regióne oslávili aj poďakovaním tým, čo každý deň žili na poli či pri opravách strojov. Počúvajme príbeh rázovitého mechanika poľnohospodárskych strojov Poľnohospodára Nové Zámky Stanislava Mazúra, ktorý ho vyrozprával Martinovi Jurčovi.

Tridsať rokov nového hospodárenia v regióne Nových Zámkov 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stanislav Mazúr je dnes senior, aj keď na pole či do dielne strojov sa občas zájde pozrieť už dnes za priateľmi, ktorí touto prácou žijú rovnako intenzívne.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame