Spracovatelia mäsa hodnotili tento rok

Spracovatelia mäsa hodnotili tento rok

Slovenský zväz spracovateľov mäsa združuje prevádzkovateľov bitúnkov a spracovateľov mäsa, teda podniky, ktoré robia rozrábku a ich hlavnou prácou je produkcia mäsových výrobkov. Tento rok bol pre nich turbulentný. Vojna na Ukrajine zvýšila ceny energií a zároveň ovplyvňovala aj ceny živých zvierat i mäsovej suroviny v Európe. Cena sa totiž tvorí medzinárodne na burze. A tak slovenským producentom nezostáva nič iné, len sa týmto trendom prispôsobiť. Martinovi Jurčovi povedal viac Ladislav Čechovič – prezident Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.

Spracovatelia mäsa hodnotili tento rok 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S mäsiarmi i prevádzkovateľmi bitúnkov, ktorí sú členovia Slovenského zväzu spracovateľov mäsa  sa rozprávame o situácii na trhu, a ako ich ovplyvnil tento rok. Za ten čas sa znížila produkcia doma spracovaného mäsa a 10 výrobcov zaniklo. Nedá sa totiž neustále stláčať cenu hotového výrobky bez toho, aby to neovplyvnilo ekonomiku podniku. Problém je totiž v mnohých skrytých dotáciách, pre ktoré sa oplatí doviezť surovinu aj tisícky kilometrov.
Martin Jurčo sa rozprával s prevádzkovateľom bitúnku, ale aj spracovateľského podniku na Myjave, Milanom Majtánom.

Spracovatelia mäsa hodnotili tento rok 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj producenti mäsa a mäsových výrobkov sa pripravujú na vianočné sviatky v podobe rôznych špecialít, ktoré sa trh nedodávajú počas roka. Všetci sa zhodujú v odporúčaniach pre spotrebiteľov - radšej si kúpte menšie množstvo kvalitného mäsového výrobku, ako tie lacné s horšou kvalitou. Pozitívne na to zareagujú nielen chuťové poháriky, ale aj naše zdravie.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame