Agromanažéri hodnotia úspechy tohto roka

Agromanažéri hodnotia úspechy tohto roka

Koniec roka, to je pre farmárov zväčša čas, keď je už úroda pod strechou. Niekde zasnežené polia pripomínajú, že príroda oddychuje. Bol to turbulentný rok – pre výkyvy cien energií, pre ruskú agresiu na Ukrajine, ale aj pre zmeny pozícií v rezorte pôdohospodárstva. Niektorí však môžu byť spokojní. Napríklad najlepší slovenský agromanažér tohto roka Zoltán Černák z firmy Agrodružstvo Palárikovo. Nebolo by na tom nič zvláštne. Keby nemal 81 rokov. Martinovi Jurčovi Zoltán Černák povedal aj ako sa mu podarilo oživiť upadajúci podnik.

Agromanažéri hodnotia úspechy tohto roka 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento rok výrazne u našich prvovýrobcov rezonovala téma regeneratívneho poľnohospodárstva. Regenerácia znamená – menej orať, kypriť a viac využívať zelenú hmotu. Tento typ obrábania pôdy rezonoval aj počas sezóny. Je to už polstoročie, čo sa začalo viac hovoriť o bezorebných postupoch v Amerike. Martinovi Jurčovi povedal viac pôdy ekológ a biológ Ladislav Miko.

Agromanažéri hodnotia úspechy tohto roka 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pripomeňme ešte na záver slová viacerých odborníkov, že špecifikovať, ako presne postupovať pri takomto hospodárení, to sa dá len ťažko. Každá lokalita a plodina má svoje špecifiká, a tak na ideálny model prichádza skúsenosťami každý hospodár sám.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame