Potravinári nepodporujú tzv. raňajkovú reformu

Potravinári nepodporujú tzv. raňajkovú reformu

Slovensko nepodporí tzv. raňajkovú európsku smernicu. Nepáči sa potravinárom, ale ani rezortu pôdohospodárstva. Hovorí totiž najmä o označovaní pôvodu suroviny napríklad aj pri citrusoch, čo je administratívne komplikované. Najväčší problém majú so zámerom europoslancov spracovatelia ovocia. Iné je totiž dokladovať krajinu pôvodu jabĺk na Slovensku a iné napríklad pomarančov v Taliansku. Martinovi Jurčovi povedala viac Jana Venhartová z Potravinárskej komory Slovenska.

Potravinári nepodporujú raňajkovú reformu 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoríme o tzv. raňajkovej európskej reforme, podľa ktorej aj naši výrobcovia budú musieť uvádzať na obaloch pôvod suroviny a dokonca aj v prípade exotického ovocia. V našom teritóriu je to komplikované aj preto, že južné ovocie má mnoho producentov a dodávateľov. Podľa europoslanca Ivana Štefanca, pôvodne raňajková smernica mala pomôcť producentom medu, no do návrhu sa napokon dostalo aj ovocie a jeho pôvod. A práve tento dodatok skomplikoval situáciu.

otravinári nepodporujú raňajkovú reformu 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Návrh sa teda zatiaľ odkladá aj keď Soňa Ďurčová, ktorá je konzultantkou Spoločnosti ochrany spotrebiteľov pripomína, že aj u nás na Slovensku mnohých zaujímajú informácie o pôvodne suroviny napríklad aj preto, aby pri nakupovaní uprednostnili domácich producentov.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame