V Čajkove sa uskutočnili majstrovstvá Slovenska v strihaní viniča

V Čajkove sa uskutočnili majstrovstvá Slovenska v strihaní viniča

Hoci to vyzerá, že vo viniciach to aktuálne ešte spí, keďže do dozrievania viniča je naozaj ešte ďaleko, nie je to celkom tak. Práve zimné mesiace sú totiž obdobím nie práve jednoduchých prác a to strihania viniča. Ide často naozaj o umenie, aj preto si v ňom strihači merajú aj svoje sily, a to na majstrovstvách Slovenska v strihaní viniča. Bola pri tom aj Jana Obrancová.

V Čajkove sa uskutočnili majstrovstvá Slovenska v strihaní viniča I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Väčšie aj menšie nožnice a pílky si do vinohradu v Čajkove pred pár dňami doniesli desiatky strihačov viniča. Práve s týmito nástrojmi sa totiž vyše 60 odborníkov na zimný rez zapojilo do majstrovstiev Slovenska. Bola pri tom aj Jana Obrancová, ktorej viacerí prezradili, že ostrihať vinič je pomerne náročné a závisí od toho aj ďalšia úroda.

V Čajkove sa uskutočnili majstrovstvá Slovenska v strihaní viniča II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Slovensku máme asi 8 tisíc hektárov rodiacich vinohradov, pričom jeden strihač mesačne ostrihá len asi 2 hektáre, niekedy aj menej. Na túto prácu je tak potrebných naozaj množstvo ľudí.

Autorka: Jana Obrancová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame