Výmena starých viníc za nové, na Slovensku zrejme spomalí

Výmena starých viníc za nové, na Slovensku zrejme spomalí

Tak ako cesty či budovy, aj vinohrady potrebujú občas obnovu. Práve o reštrukturalizácii vinohradov sa budeme rozprávať v dnešnom farmárovi. Aby vinice rodili dobré a kvalitné hrozno, a navyše aj v dostatočnom množstve, je treba staré rastliny vymieňať za nové. V uplynulých rokoch sa na takúto obnovu dali čerpať aj eurofondy, po novom je však možnosť žiadať o peniaze obmedzená. Aj preto podľa vinárov projekty zrejme postoja. Viac zistila Jana Obrancová.

Výmena starých viníc za nové, na Slovensku zrejme spomalí I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vinárstvo a vinohradníctvo patrí takpovediac k výkladným skriniam nášho poľnohospodárstva. V chuti a kvalite sú naše vína na popredných priečkach svetových rebríčkov. Napriek tomu sa vinohradníci obávajú, že plochy viniča u nás budú klesať. Môže za to nie celkom výhodná ekonomika tohto podnikania v porovnaní so zahraničím. Navyše, vinohrady starnú a ich obnova nie je práve lacná.

Výmena starých viníc za nové, na Slovensku zrejme spomalí II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ešte v 80-tych rokoch minulého storočia sme pritom mali vinohrady až na ploche asi 30 tisíc hektárov. Ich výmera každoročne klesá. Vinári veria, že sa pokles nezrýchli, kým budú môcť pestovatelia opäť čerpať eurofondy na obnovu viníc.

Autorka: Jana Obrancová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame