Prvovýrobcovia mlieka sa združujú už 20 rokov

Prvovýrobcovia mlieka sa združujú už 20 rokov

Slovensko bolo v minulosti agrárnou krajinou. Gazdovia sa živili najmä obhospodarovaním polí a chovom dobytka a ošípaných. Základom bolo mať kravu, ktorá uživila rodinu. Aj keď dnes mlieko dorábajú celkom iné druhy kráv ako v minulosti, chov mliečneho dobytka je stále základom živočíšnej výroby. Producenti mlieka sa už 20 rokov združujú v Slovenskom zväze prvovýrobcov mlieka. Ten ich reprezentuje aj navonok pri vyjednávaní lepších cien.
Martin Jurčo sa Alexandra Pastoreka a Margity Štefánikovej zo spomínaného Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka opýtal aj na to, ako porovnávajú situáciu spred dvadsiatich rokov. Čo bolo dôležité za tých dvadsať rokov?

Prvovýrobcovia mlieka sa združujú už 20 rokov I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoríme o dvadsiatich rokoch Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka. Pre hospodárov zabezpečuje najmä komunikáciu navonok. Rokuje so štátom, ale napríklad aj so spracovateľmi. Tak je oveľa silnejší v porovnaní s tým, ak by rokovali chovatelia mliečneho typu dobytka sami. Martin Jurčo sa Margity Štefánikovej zo Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka opýtal aj na to, ako sa zmenil počet chovateľov dojníc. Pred dvadsiatimi rokmi ich bolo 755.

Prvovýrobcovia mlieka sa združujú už 20 rokov II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jednou zo spomínaných kampaní bolo napríklad  dotovanie mliečnych automatov na výrobky do škôl. Rovnako tam patrili aj propagačné kampane na konzumáciu mlieka.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame