Čo by ste mali vedieť o múke?

Čo by ste mali vedieť o múke?

V Kulináriu sa budeme počas týždňa venovať bielemu prášku, ktorý dokáže divy bez neho by sme si nepochutnali na chlebe, zákuskoch, ani cestovinách. Hovoriť budeme totiž o múke. Pri nej si uvedomujeme, ako kráčame s dobou, kým kedysi sa aj v kuchárskych knihách uvádzal len pojem múka, dnes vieme, že existujú viaceré typy múky, aj ktoré sa na čo používajú. Hana Michalčíková sa o múke rozprávala s Lenkou Mančíkovou, známou slovenskou autorkou kuchárskych kníh, blogerkou Zdravého pečenia a autorkou kurzov o kváskovaní. A keďže si listovala aj v storočných knihách pýtala sa aj za vás, ako tí naši predkovia vedeli piecť z jedného druhu múky?

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vybrať si v obchode zo širokej ponuky správnu múku na varenie, alebo pečenie, nebýva jednoduché. Okrem troch základných - hladká, hrubá a polohrubá, majú múky aj rôzne iné  označenia - napríklad písmenom T. Hana Michalčíková sa na toto záhadné písmeno pýtala Lenky Mančíkovej, blogerky Zdravého pečenia a  autorky viacerých kuchárskych kníh o pečení.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Všeličo sme sa už v tomto týždni naučili o múke. Napríklad vieme, že z pšenice sa vyrába hladká múka, polohrubá a hrubá, krupica hrubá aj jemná. Podľa stupňa mletia sa múky označujú ako svetlé, polosvetlé a tmavé. Vieme tiež, že tmavé múky majú vyšší obsah vlákniny, ktorá je dôležitá pre zdravie. Koláče, zákusky, posúchy, pagáče, chleby a pečivo a tiež obľúbená pizza či muffiny-pri ich príprave to bez múky nejde.  Zdravým trendom posledných rokov je pripravovať tieto pochúťky s kváskom. Hane Michalčíkovej prednosti takto pripravených pochúťok z múky predstavila Lenka Mančíková, blogerka zdravého pečenia a autorka kníh a kurzov o kváskovaní.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Trendom súčasnosti je používať čo najviac celozrnnú múku. Rozdiel medzi celozrnnou a obyčajnou múkou vzniká pri mletí. Keď sa  v mlynoch spracujú celé zrná, vrátane obalových vrstiev, výsledkom je múka celozrnná. Keď sa spracujú zrná bez obalov-šupiek , má táto múka viac škrobu, a výsledkom je múka hladká. Stále častejšie sa však na trhu objavujú aj alternatívne druhy múky pre ľudí s rôznymi intoleranciami. Nájsť môžeme banánovú, hrachovú, cícerovú aj makovú múku. A k tomu rôzne druhy bezlepkových múk.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj v závere pracovného týždňa sa v pravidelnom Kulináriu budeme venovať múke. Múku využívame nielen pri pečení, ale aj varení, napríklad na zahusťovanie jedál. Aký typ múky je vhodný pri tejto príprave jedál a dá sa vo všetkom uprednostniť zdravá celozrnná múka? Aj na to sa dnes opýtala Hana Michalčíková blogerky Zdravého pečenia, autorky viacerých kuchárskych kníh o kváskovaní a autorky kurzov o kváskovaní Lenky Mančíkovej.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slovenské príslovie vraví: “Dobrú radu Ti dá každý, ale nie vrece múky.“ Aj z neho vidieť, aká vážená bola v minulosti múka, základný zdroj výživy. S rukami ,síce nie bielymi od múky, ale možno na každý prst s dobrou radou o múke, sme tu boli pre vás v Kulináriu od pondelka do piatka. Už na budúci týždeň sa bude Beáta Repíková venovať tajomstvám medzinárodnej kuchyne, ktorú mnohí spoznávame práve v čase dovoleniek.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame