Tajomstvá národných kuchýň

Tajomstvá národných kuchýň

Slováci milujú cestovanie. Ochutnávajú miestne špeciality. Gastronómia je vhodnou cestou k spoznávaniu krajín a ľudí. Navyše vďaka nej sa môžeme ocitnúť v rôznych krajinách aj keď  necestujeme. Vedia to aj bratislavskí študenti SOŠ gastronómie a hotelových služieb v Petržalke, kde v uplynulých rokoch pripravovali miestne špeciality jednotlivých krajín za účasti ich veľvyslancov v rámci projektu Dni Národnej kuchyne. Beáta Repíková sa so študentkami  nadstavbového štúdia spoločného stravovania Ellinou a Viktóriu porozprávala najskôr o izraelskej gastronómii.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jednou z najkrajších ciest ako nadväzovať priateľstvá a objavovať nové kultúry je práve gastronómia. Študenti SOŠ gastronómie a hotelových služieb v Bratislavskej Petržalke na Farského ulici sa učia pripravovať aj dezerty a hlavné jedlá talianskej kuchyne. Spomínanú medzinárodnú kuchyňu obľubuje Ellina, študentka nadstavbového štúdia spoločného stravovania. Beáte Repíkovej povedala aj to prečo vyhľadáva cudzokrajné recepty.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Buločky z kysnutého cesta alebo Kyjevský čeburek je vyprážaná placka plnená mletým mäsom a cibuľou. Z Ukrajinskej kuchyne sú známe aj plnené baklažány zmesou z mrkvy, papriky, cibule, cesnaku a čierneho korenia. Aj túto špecialitu si vieme pripraviť doma. Porozprávala sa o tom Beáta Repíková so študentkou SOŠ gastronómie a hotelových služieb v Bratislavskej Petržalke Ellinou, ktorá pochádza z Odesy.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Inšpirovať nás môže aj gruzínska kuchyňa, ktorej sa venuje v SOŠ gastronómie a hotelových služieb v bratislavskej Petržalke aj Viktória - študentka piateho ročníka v odbore spoločné stravovanie.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rumunská kuchyňa je zmesou kultúr, ponúka paletu chutí a je oslavou jednoduchosti,  ale aj  výdatných mäsových jedál. K tradičným jedlám patria plnené kapustné listy sarmale  a kukuričná kaša  mămăligă. Čo všetko vedia študenti o gastronómii v Rumunsku?

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Beáta Repíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame