Huby v slovenskej kuchyni

Huby v slovenskej kuchyni

Neviem síce z čoho a ako vzniklo slovné spojenie s negatívnym nádychom „Dostať hubovú polievku“, ale viem, že niet nad vynikajúcu hubovú polievku s mrvancami, ktorú na obed pripraví stará mama, alebo mama. V slovenskej kuchyni sa huby udomácnili dávno predtým, ako sa u nás mykológia ešte v roku 1976 etablovala ako samostatná vedecká disciplína. My teraz s Jankou Bleyovou a známou slovenskou mykologičkou Ivonou Kautmanovou dáme „veľkú vedu bokom“ a s hubami ostávame v kuchyni.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Šamani z brazílskych pralesov na to, aby mali vízie údajne fajčili muchotrávku. Janka Bleyová s našou uznávanou mykologičkou Ivonou Kautmanovou síce nepôjdu medzi šamanov do pralesa, ale na muchotrávku sa pozrú výlučne cez našu slovenskú realitu.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V predchádzajúcich častiach Kulinária bola reč aj o tom, že huby nie sú iba akousi „potravinovou hlušinou“, ale naopak. Jedlé huby, z ktorých v našej kuchyni pripravujeme rôzne jedlá, majú  mnohé zdraviu prospešné zložky. Napríklad  dubáky majú  protizápalové účinky, celú škálu vitamínov, ale obsahujú aj vlákninu, pričom nemajú žiadne tuky. Niektorí odborníci považujú dubáky dokonca za „superpotravinu“. Janka Bleyová sa však od svojej spoločníčky, mykologičky Ivony Kautmanovej, dozvedela aj to, že spomínaný dubák má na Slovensku zaujímavého príbuzného.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nazdávam sa, že aj najväčší optimisti a „vyznávači kulinárskych špecialít z húb“ zvýšia opatrnosť pri ich zbere, konzervovaní a najmä pri príprave pokrmov z nich. Veď ako sa hovorí, nejde o nič menej a o nič viac - ako o zdravie. V našej pomyselnej kuchyni sa Janka Bleyová preto mykologičky Ivony Kautmanovej opýtala aj na to, či máme u nás aj jedlé  huby, ktoré treba nejako špeciálne pripravovať.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zrejme každý z nás pozná slogan: Dôveruj, ale preveruj! A toto odporúčanie, zdedené od našich predkov, by sme mali uplatňovať, aj keď ide o huby, ktoré v kuchyni pripravujeme, ako vynikajúcu špecialitu. Navyše, ako sme tento týždeň, viackrát skonštatovali, jedlé huby nielen chutia, ale ľuďom bez intolerancie prinášajú aj zdravotné benefity. „Vo farmaceutickom priemysle z húb dokonca vyrábajú účinné výživové doplnky. Ani tie však nemožno konzumovať bezhlavo“. Na tieto slová Janky Bleyovej vzápätí zareagovala naša uznávaná mykologička Ivona Kautmanová.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od pondelka sme s Jankou Bleyovou a s mykologičkou Ivonou Kautmanovou, v slovenskej kuchyni takpovediac objavovali huby. Od nasledujúceho pondelka však meníme tému i obsadenie, ústrednou témou bude spracovanie mäsa.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame