Čo všetko dokážeme vyrobiť z kozieho mlieka?

Čo všetko dokážeme vyrobiť z kozieho mlieka?

Kozu v minulosti volali „kravičkou chudobných“ a zmestila sa aj na ten najmenší dvor. Dnes sa však z poľnohospodárskych a farmárskych dvorov vytratila, aj keď dokáže priniesť veľa úžitku. Ján Baláž z hobby farmy rodinného typu sa už roky venuje malopočetnému chovu kôz a rovnako roky experimentuje s novými výrobkami z kozieho mlieka, za čo si vyslúžil množstvo medailí ocenenia kvality.

Ak sa chceme teda dozvedieť viac o zdravotných účinkoch kozieho mlieka sme na farme v Moste pri Bratislave s Tatianou Šuškovou na tom správnom mieste.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kozliatka sú rovnako ako ovečky, či kuriatka symbolom jarných sviatkov. Okrem toho, že sú milé dávajú nám v dospelosti aj veľa úžitku. A ako potvrdil Tatiane Šuškovej skúsený chovateľ kôz a farmár Ján Baláž z rodinnej farmy v Moste pri Bratislave z kozieho mlieka sa dá vyrobiť pestrá paleta zdravých výrobkov.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak kupujete kvalitný kozí syr, môžete si byť istí, že máte všestrannú a delikátnu ingredienciu, ktorá môžete konzumovať samostatne alebo využiť ako prílohu do sladkých aj slaných jedál. A podľa farmára Jána Baláža, farmára a chovateľa kôz, ktorého navštívila Tatiana Šušková je kvalita týchto syrov zaručená aj pri predaji z dvora alebo nákupe v obchodných reťazcoch.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kozí syr je výživný mliečny produkt, ktorý je plný vitamínov, minerálov a zdravých tukov. Jeho konzumácia má veľa zdravotných prínosov a navyše jeho bielkovinová štruktúra a malý obsah laktózy ho robí lepšou voľbou pre tých ľudí, ktorí sa pasujú s neznášanlivosťou kravského mlieka.

A ako sa dozvedela Tatiana Šušková od chovateľa kôz na farme v Moste pri Bratislave Jána Baláža okrem mäkkých, polotvrdých či tvrdých syrov sa z kozieho mlieka dajú vyrábať aj ďalšie vyhľadávané syrové špeciality.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme s Tatianou Šuškovou v kulináriu Rádia Regina na kozej farme v Moste pri Bratislave, kde sa už dlhé roky farmár Ján Baláž venuje chovu kôz a výrobe produktov z kozieho mlieka. Počas našej návštevy boli kozičky vo výbehoch, aj maštali ticho, pretože boli sýte. Keby však rozoznali význam ľudskej reči, určite by pri dnešnej téme vystrašene stíchli. Ak totiž hovoríme o úžitkovosti kôz nemôžeme vynechať aj tému “kozľaciny“.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kozľacina, kozie mlieko a výrobky z neho sa dnes tešia stúpajúcej väčšej popularite. Tak čo vyskúšať tieto delikatesy na veľkonočnom stole? Kulinárium na koziu tému pripravila tento týždeň s farmárom Jánom Balážom Tatiana Šušková na kozej farme v Moste pri Bratislave. Na budúci týždeň budú v hlavnej úlohe talianske cestoviny.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame