Poznáte ovos? Myslíte si, že o ňom viete všetko?

Poznáte ovos? Myslíte si, že o ňom viete všetko?

Je to nenáročná plodina a vydrží aj chlad. Zo zrna melieme múku a z tej pečieme rôzne druhy chleba a pečiva. Áno, hovoríme o ovse. Najviac sú nám blízke ovsené vločky ako súčasť zdravých pokrmov. Aby sme však sme boli dôslední, na prvom mieste je ovos, ktorý poznáme ako krmivo pre dobytok, kone, ošípané aj králiky. Odborníci sa zhodujú, že v súčasnosti má ovos nezastupiteľné miesto vo výžive ľudí. Zaujímavé je tiež zistiť, akú cestu musel prejsť, kým sme si ho v strave všimli a začali vážiť. Aj na to odpovedal Hane Michalčíkovej Peter Hozlár z Výskumnej šľachtiteľskej stanice Vígľaš - Pstruša.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podľa odborníkov je ovos nenáročná obilnina s riedkou metlinou a dlhými ostrými zrnami, Vyžaduje si dostatočný prísun vody počas celej doby vegetácie a kosí sa v období zrelosti. Po vymlátení sa musí ešte dosušiť. Doba niekoľkých storočí celkom postačila, aby ovos v Európe zdomácnel. Kde sa mu darí najviac, zisťovala Hana Michalčíková.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme si veľa zaujímavého už povedali o ovse, ktorý je dôležitou obilninou a patrí medzi menej náročné plodiny. Vieme tiež aj to, že sa mu darí v chladnejších a daždivejších oblastiach a že sa pestuje najmä pre zrno. Zo zrna sa melie múka, z ktorej ľudia pečú rôzne druhy pečiva. Dobre poznáme aj ovsené vločky, ktoré sa považujú za súčasť zdravých pokrmov. V rozprávaní o prednostiach ovsa z hľadiska výživy pokračuje teraz Hana Michalčíková so známym a skúseným šľachtiteľom Ing. Petrom Hozlárom, mimochodom nadšeným konzumentov výrobkov z ovsa.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme hovorili o vynikajúcich zdravotných účinkoch ovsa. Recepty z ovsených vločiek sú určené pre ľudí s aktívnym životným štýlom, aj tých, ktorí chcú žiť zdravšie a schudnúť. Z ovsených vločiek sa dá pripraviť plnohodnotné jedlo - slané aj sladké: známe a obľúbené sú polievky a kaše, ale aj zákusky, drobné pečivo a netreba zabúdať, že ovsené vločky fungujú dobre aj ako zdravé zahusťovadlo jedál. Sú tiež dôležitou súčasťou stravy športovcov, keďže obsahujú bielkoviny dôležité pre správne fungovanie organizmu. Pre Hanu Michalčíkovú aj dnes načrel do cenných ovsených rád dlhoročný šľachtiteľ a výskumník Peter Hozlár.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po celý tento týždeň sa rozprávame v Kulináriu o ovse, o obilnine, ktorú poznali už starí germánski bojovníci, ktorí z neho pripravovali ovsenú kašu a nazývali ju pokrmom bohov. Dodávala im množstvo energie. Starí Rimania zasa s obľubou máčali ovos vo víne, ktoré potom vojaci pili pred bojom a ovos dávali koňom. Škóti zasa vyrábali z ovsa whisky, piekli z neho chlieb  a jedli každé ráno porciu kaše postojačky, aby sa im požehnané jedlo rozložilo po celom tele.  Výrobky z ovsa konzumuje radi dodnes, ale zároveň vieme, že je to obilnina, ktorá má svoje miesto na našich poliach aj preto, že neškodí životnému prostrediu. Pokračuje Hana Michalčíková.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme sa s výskumníkom a šľachtiteľom Petrom Hozlárom venovali ovsu. Plodine, ktorá má čím ďalej tým viac obdivovateľov. Zelenú má vo výžive športovcov , aj ľudí, ktorí kaše z ovsených vločiek zaradili pravidelne do svojho jedálnička. Veď ako sme sa dozvedeli sú prakticky plnohodnotným jedlom, zásobárňou vitamínov a rôznych ďalších blahodarných a telu prospešných látok.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame