Banský náučný chodník v Handlovej

Banský náučný chodník v Handlovej

Mesto Handlová sa v posledných mesiacoch spája najmä s témou transformácie regiónu. Na hornej Nitre postupne dochádza k útlmu ťažby hnedého uhlia. Baníctvo je však v Handlovej pevne zakorenené. Spoznať ho môžete aj na turistike. Na prechádzku banským náučným chodníkom sa vybral s predsedom Handlovského baníckeho spolku Vladimírom Podobom Igor Roško.

Banský náučný chodník v Handlovej 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sme sa v rubrike Obrázky krajiny vybrali na prechádzku Banským náučným chodníkom v Handlovej. Ten má dĺžku 9,5 kilometra a celkovo 13 stanovísk. Otvorený bol v septembri v roku 2010. Vybudovali ho najmä dobrovoľníci z Handlovského baníckeho spolku. Tí si na začiatku prešli trasu, kadiaľ by chodník mohol viesť. Jedným z nich bol i Jozef Lipiansky.

Banský náučný chodník v Handlovej 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Členovia baníckeho spolku to však nevzdali. Oddychové zóny v rámci svojich možností obnovili. Trasu handlovského banského náučného chodníku si môžete prejsť aj teraz. Nie však celú. Časť pozemkov, ktoré boli kedy voľne prístupné, si majiteľ oplotil. Preto musíte niektoré úseky obchádzať alebo si trasu prispôsobiť. Celá prechádzka trvá približne šesť hodín a ide o stredne náročnú turistiku.

Autor: Igor Roško

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame