Dunajské luhy

Dunajské luhy

Budovanie unikátneho ekocentra nadregionálneho charakteru v Čunove smeruje do finále a podľa plánov Bratislavského samosprávneho kraja by malo byť otvorené na jar budúceho roka. Stane sa nielen miestom pre ekovzdelávanie, ale podporí aj turizmus v regióne, kde sa stretávajú hranice troch štátov Slovenska, Rakúska a Maďarska.

Centrum bude aj vstupnou bránou do dunajských lužných lesov, ktoré môžu spoznávať návštevníci zo všetkých spomínaných krajín. Na toto vzácne územie sa s Janou Mekynovou z Inštitútu aplikovanej ekológie, ktorý bude v cente organizovať rôzne enviromentálne aktivity pozrela Tatiana Šušková.

Dunajské luhy 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Chránená krajinná oblasť Dunajské luhy je čarovná sústava mokradí, ostrovov a polostrovov, pokrytých bujnými lužnými lesmi a pretkanými sieťou ramien Dunaja. Tiahne sa na juhovýchod od Bratislavy v smere toku Dunaja. Je tvorená 5 podcelkami, pričom sa rozkladá na takmer 123 km štvorcových.

My sme sa do Chránenej krajinnej oblasti Dunajské Luhy dnes s Tatianou Šuškovou a Janou Menkynovou z Inštitútu aplikovanej ekológie Daphne vybrali z Čunova, kde vzniká ekocentrum, ktorá sa na jar budúceho roka stane vstupnou bránou pre rozvoj ekoturistiky v regióne. O vzácnej faune územia sme si už povedali, teraz nás zaujíma aké vzácne živočíchy v lužných lesoch žijú.

Dunajské luhy 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Takže tipov na výlety do Dunajských luhov smerom od Čunova sme dostali viac než dosť. Takže už len stačí vhodne sa obliecť a vyraziť na spoznávanie prírodného bohatstva, ktoré máme naozaj na dosah.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame