Chránené územia v okolí Bratislavy

Chránené územia v okolí Bratislavy

Viac ako tisíc malých chránených území, veľkoplošné oblasti, národné parky a chránené krajinné oblasti zaberajú na Slovensku štvrtinu, teda 25% územia našej krajiny.
V zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny je dôležité, aby zostala na týchto územiach zachovaná rovnováha a rozmanitosť života, prírodné zdroje a hodnoty. Spomedzi všetkých slovenských chránených krajinných oblastí máme v regióne Západného Slovenska tri: Záhorie, Malé Karpaty a Dunajské luhy. A práve do poslednej oblasti nahliadla Tatiana Šušková s Radoslavom Michalkom zo Štátnej ochrany prírody Správa chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy.

Chránené územia v okolí Bratislavy 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Slovensku definuje právny poriadok 7 kategórií chránených území – chránená krajinná oblasť, národný park, chránený areál, prírodnú rezerváciu, prírodnú pamiatku, chránený krajinný prvok a chránené vtáčie územie.

Aj keď laici len málokedy vedia rozlíšiť rozdiely v stupňoch ochrany prírody, podstatné je, aby pri návšteve týchto loklalít rešpektovali značky, ktoré ich upozornia ako sa v danej oblasti správať.

Chránené územia v okolí Bratislavy 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame