Devínske jazero v zime

Devínske jazero v zime

Dnes sa spolu za obrázkami krajiny vydáme k Devínskemu jazeru. V tomto zimnom období v ňom síce vodu vďaka povodni rieky Morava nájdeme, ale v čase vegetačného obdobia je to najväčší súvislý komplex druhovo bohatých zaplavovaných lúk na Slovensku a je súčasťou najväčšieho komplexu nivných lúk v strednej Európe.

Tatiana Šušková sa tam pred pár dňami, v čase, keď teploty klesli pod mínus desať stupňov vybrala s Rudolfom Jurečkom zo Štátnej ochrany prírody, Správa CHKO Záhorie.

Devínske jazero v zime 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Lokalita Devínske jazero, ktorá patrí k najlepšie zachovaným prírodným územiam v nive rieky Moravy je pravidelne, najmä v jarnom období, zaplavovaná a vytvára sa tu tzv. fenomén riečneho jazera, ktorý zadržaním povodňových vôd pôsobí ako prirodzená ochrana širokého okolia pred záplavou.

Počas celého roka je však Devínske jazero veľkým územím aluviálnych lúk a lužných lesov s unikátnou močiarnu a lúčnu vegetáciu, na ktorú sa zasa viažu typickí predstavitelia fauny.
O unikátnosti územia európskeho významu povedal na prechádzke okolo jazera Tatiane Šuškovej viac Rudolf Jureček zo štátnej ochrany prírody.

Devínske jazero v zime 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pre návštevníkov územia slúži náučný chodník nivou Moravy, ktorý je svojou dĺžkou takmer 80 km najdlhším na Slovensku. Tiahne sa od Devína po Moravský sv. Ján a pozostáva z 39 trojjazyčných informačných tabúľ. Určite vás naladí na príjemnú prechádzku, na ktorej bude Devínske jazero miestom úžasných pozorovaní premien prírody počas roka.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame