Patrí alkohol aj k vášmu sláveniu Veľkej noci?

Patrí alkohol aj k vášmu sláveniu Veľkej noci?

So sviatkami Veľkej noci sa viaže naozaj dlhý zoznam tradícií. A na opačnom póle tých pozitívnych je aj fakt, že veľkonočné sviatky sú z hľadiska pitia alkoholu rizikovejším obdobím.
Chýba alebo nechýba alkohol na našom sviatočnom veľkonočnom stole? Zaujímalo Tatianu Šuškovú.

I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj keď ich už nie je toľko, mladí kúpači predsa len chodia pri polievačke z domu do domu a k dobrým obyčajom patrí okrem výslužky aj pohárik niečoho ostrého. Veľkonočné sviatky sú podľa odborníkov v súvislosti s konzumáciou alkoholu rizikové najmä pre mládež, pretože niekedy aj starší „poľavia“ a ponúknu aj neplnoletých. A slovenským "v úvodzovkách" dobrým zvykom je, že alkohol nechýba na sviatočnom stole ani pri žiadnej návšteve čo neujde, ako postrehla Tatiana Šušková, ani všímavým malým deťom.

II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Moderné je dnes nepiť. Nechceme však byť moralizátormi. Nejde o to, aby sme odpratali každú fľašu z domu, ale o to, aby dieťa pochopilo, že alkohol je rizikový a ak ho konzumujeme ide naozaj o symbolický prípitok, či výnimočnú situáciu. Je potrebné deti upozorňovať, že nepiť alkohol by sa malo nie preto, že je to nelegálne, ale preto, že je to škodlivé pre jeho zdravie, vývoj a psychiku. Čo v tomto smere najviac zaberá? Tatiane Šuškovej odpovedá Ivana Orlicki z Centra pre liečbu drogových závislostí.

III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Alkohol je prvá droga, s ktorou sa dieťa v živote stretne a aj keď nemáme presné štatistické čísla, niektoré štúdie uvádzajú, že deti majú svoju úplne prvú skúsenosť s alkoholov v priemere okolo jedenásteho roku života.

Pod tento nelichotivý fakt sa podpisuje najmä skutočnosť, že aj v tých funkčných rodinách je alkohol spoločensky tolerovaná droga, deti vidia piť dospelých pri mnohých spoločenských príležitostiach a alkohol je všade dostupný. Na druhej strane treba povedať, že dnes majú mladí aj viac informácií o rizikovosti pitia a stále viac sa ich rozhoduje v rámci voľby životného štýlu vedome abstinovať. Pretože nepiť je moderné.

Tatiana Šušková so špeciálnou pedagogičkou a terapeutkou Ivanou Orlicki z Centra pre liečbu drogových závislostí odpovedá na otázku.

IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame