Počítate s budúcnosťou na Slovensku?

Počítate s budúcnosťou na Slovensku?

Podľa indexu prosperity, ktorý pripravili bankoví analytici, sme z 27 krajín Európskej únie až na 24. mieste. V dobiehaní vyspelej Európy dlhodobo stagnujeme. Preto sa vás Marcela Jedináková opýtala, ako vnímate budúcnosť na Slovensku a či plánujete odísť do zahraničia.

I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podľa indexu prosperity, ktorý pripravili bankoví analytici, sme z 27 krajín Európskej únie až na 24. mieste. V dobiehaní vyspelej Európy dlhodobo stagnujeme.

Rebríček je zostavený z verejne dostupných dát, ktoré bankoví analytici zoskupili do piatich hlavných oblastí. Sú to ekonomika, domácnosti, vzdelávanie, spoločnosť- čím žijeme a udržateľnosť. Marcele Jedinákovej povedala viac informácií hlavná ekonómka jednej z bánk Mária Valachyová.

II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sa rozprávame o indexe prosperity, podľa ktorého je Slovensko na 24. mieste v EÚ. Dlho skloňovanou témou je aj na Slovensku demografia a jej vývoj, preto je tiež súčasťou rebríčka o indexe prosperity. O tom, ako bude vyzerať populácia o 10 rokov, sa Marcela Jedináková rozprávala s bankovou analytičkou Máriou Valachyovou.

III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podľa indexu prosperity, ktorý pripravili bankoví analytici, sme na 24. mieste v EÚ. V dobiehaní vyspelej Európy dlhodobo stagnujeme.  

Za zlatú dekádu slovenskej ekonomiky môžeme označiť roky 2000 až 2010, kedy sme sa k priemeru EÚ priblížili o 25 percentuálnych bodov. Z našich susedov sa darí dobiehať priemer najmä Maďarsku a Poľsku. Slovensko v praxi nie je chudobnejšie, len okolité krajiny bohatnú rýchlejšie.

Najväčšiu časť indexu prosperity tvorí oblasť ekonomiky, pretože od toho závisí, ako sa máme a ako sa nám darí. Zaujímavou kategóriou je spoločnosť. Marcele Jedinákovej povedala viac informácií hlavná ekonómka jednej z bánk Mária Valachyová.

IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nestagnujeme len v Indexe prosperity, ale stagnujeme ekonomicky v podstate už viac ako dekádu. Ak to chceme zmeniť, potrebujeme najmä víziu. Potrebujeme sa zhodnúť, ako má vyzerať prosperujúce Slovensko v budúcnosti. Skúsenosti z vyspelých krajín ukazujú, že úspešnou cestou môže byť spolupráca všetkých dôležitých strán – vlády, súkromného a mimovládneho sektora.

Autorka: Marcela Jedináková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame