Chceli by ste si nainštalovať fotovoltické panely?

Chceli by ste si nainštalovať fotovoltické panely?

Slovensko sa zaviazalo, že do konca roka 2030 bude využívať v obnoviteľných zdrojov v energetickom mixe zhruba 24 %, aktuálny stav je 17 %. Aj preto sa v poslednom roku čoraz viac hovorí o fotovoltike aj pre bežné domácnosti a existujú aj podporné prostriedky na ich zriadenie. Medzitým k nám prišlo aj niekoľko firiem ponúkajúcich fotovoltické panely a zariadenia. A preto v dnešnej téme hovoríme o fotovoltike – teda o získavaní energie zo svetla a slnka.

O tom, aká je situácia v tejto oblasti sa Martin Jurčo pýtal odborníka na fotovoltiku Milana Lempochnera zo spoločnosti Columbus Energy Slovensko.

I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes hovoríme o fotovoltike. Znamená to, že aj my v domácnostiach si môžeme nainštalovať fotovoltické panely a čerpať energiu zo svetla a slnka. Náklady na zariadenie sú vyššie – návratnosť investície odborníci počítajú na desať rokov. Napriek tomu majú takéto zariadenia celý rad výhod. Čo všetko treba urobiť, ak by sme si chceli dať fotovoltické panely na strechu rodinného alebo bytového domu?

II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zaiste ste to aj vy zažili, že vás prekvapil účet za elektrinu. V posledných rokoch sa cena skutočne veľmi hýbe, čo súvisí aj s turbulenciami na medzinárodných trhoch. Odborníci na fotovoltiku hovoria, že takýmto nepríjemným prekvapeniam by sme sa mohli vyhnúť aj vďaka nezávislému zdroju elektriky. Aké sú výhody fotovoltiky?

III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Premýšľali ste niekedy nad fotovoltickými panelmi? Sľubujú šetrenie až 60% nákladov spotreby elektrickej energie v domácnosti. Všetko však niečo stojí. Vstupným nákladom je nainštalovanie systému fotovoltických panelov. Tie počas slnečných dní vyrábajú energiu. Tú nespotrebovanú si môžeme sami doma ukladať alebo ju poskytnúť elektrickej sieti, ktorá nám ju môže potom zadarmo vrátiť. Systémy sú rôzne a krajiny okolo nás, najmä Česká republika a Poľsko sú pred nami. Martin Jurčo oslovil odborníka na fotovoltiku Petra Vaverku zo spoločnosti Columbus Energy.

IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V energetickom mixe tvorí v súčasnosti slnečná energia 2% vrátane solárnych parkov. Odborníci hovoria o veľkom záujme o fotovoltiku, mnohí vyčkávajú na lepšiu cenu týchto zariadení. Slovensko sa zaviazalo, že do konca roka 2030 bude využívať v obnoviteľných zdrojov v energetickom mixe zhruba 24%, aktuálny stav je 17%.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame