Stretli ste sa niekedy s finančným podvodom?

Stretli ste sa niekedy s finančným podvodom?

Investovanie na Slovensku naberá na popularite, stále viac Slovákov investuje, ale s investíciami sú často spojené aj nekalé podvodné praktiky.  S otázkou, či ste sa niekedy stretli s finančným podvodom, vás oslovila Marcela Marcela Jedináková.

I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Atraktivita a význam investovania rastie a to je jedným z motívov podvodníkov, prečo sa snažia vylákať od ľudí peniaze.

V reprezentatívnom prieskume, ktorý urobila agentúra FOKUS na prelome marca a apríla a ktorého sa zúčastnilo viac ako tisíc obyvateľov, sa respondentov pýtali, či majú skúsenosť s podozrivou investičnou ponukou. Aké sú výsledky, sa Marcela Jedináková dozvedela od Martina Slosiarika z agentúry FOCUS.

II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Investičných podvodov a nekalých praktík je mnoho a stretávame sa s nimi denne. Niektoré je možné odhaliť ľahšie, niektoré sú veľmi sofistikované. Podvodné, nekalé, či zavádzajúce investičné ponuky stavajú na nízkej finančnej gramotnosti ľudí a emóciách založených na rýchlom zisku a bohatstve.

Ktoré sú najčastejšie podvodné praktiky sa Marcela Jedináková opýtala riaditeľa finančnej investičnej spoločnosti Maroša Ovčarika.

III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Investovanie je dôležitá súčasť zhodnotenia majetku, šetrenia na budúcnosť svojich detí, na svoj dôchodok, ale aj na kratšie životné ciele. Chráni našetrené peniaze pred infláciou a krízami, pred zmenami vo finančnej, daňovej či dôchodkovej legislatíve, a zároveň zhodnocuje majetok. Aj preto je zaujímavé, že až 12 %, čo je každý desiaty človek z tých, ktorí sa stretli s podozrivou ponukou, nakoniec prišli o peniaze.

Aký benefit najčastejšie sľubuje podozrivá ponuka, sa Marcela Jedináková dozvedela od Martina Slosiarika z agentúry FOCUS.

IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jednou zo zásad pri investovaní je rozdelenie peňazí do viacerých spoločností, čím pri prípadnom podvode znížime riziko straty finančných prostriedkov.

Autorka: Marcela Jedináková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame