Príbehy Michalskej veže

Príbehy Michalskej veže

Hlavné mesto Bratislava má veľa pozoruhodných historických a architektonických pamiatok. Na mapu tých „živých“, teda tých, kam môže vstúpiť aj verejnosť, minulý týždeň pribudla jedna z najzásadnejších – Michalská veža, ktorá na území mesta stála ešte predtým ako sa Bratislava oficiálne v roku 1291 udelením mestských privilégií stala mestom. Do jednej z troch najnavštevovanejších lokalít pod správou Múzea mesta Bratislavy nás tento týždeň v seriáli Rádia Regina zavedie Tatiana Šušková.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Michalská veža, jedna z dominánt centra Bratislavy s vyše 700-ročnou históriou a posledná zachovaná z pôvodne štyroch mestských brán, bola postavená skôr, ako sa Bratislava v roku 1291 udelením mestských privilégií oficiálne stala mestom. Vzhľad a hlavná funkcia veže sa počas jej existencie menili, dodnes však predstavuje najmä doklad vyspelého obranného  systému Bratislavy. O vývoji tejto významnej pamiatky mesta v priebehu stáročí hovorí výstava Múzea mesta Bratislavy - Michalská veža: po rekonštrukcii - v jej novo sprístupnených priestoroch, kam nás tento týždeň v Seriál Rádia Regina pozýva Tatiana Šušková spolu s autorom výstavy Michalom Augustovičom. Dnes sa zastavíme na prvom zo siedmych podlaží veže.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jedna z najvýznamnejších pamiatok Bratislavy je už pár dní – po dvojročnej prestávke - opäť prístupná v plnej kráse verejnosti. Michalská veža, ktorá je súčasťou jedinej zachovanej brány z pôvodného obranného systému mesta, prešla komplexnou rekonštrukciou, ktorá sa týkala exteriéru aj interiéru objektu. Vzácny historický monument dnes opäť slúži ako múzeum. Generálna obnova začala 19. júla 2021 a obdobie dvoch rokov považuje aj autor výstavy – Michalská veža – rekonštrukcia Michal Augustovič z Múzea mesta Bratislavy, ktorý v jej interiéri v našom seriáli sprevádza Tatianu Šuškovú za extréme krátke. Čas rekonštrukcie však neubral na jej kvalite.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň v Seriáli rádia Regina stúpame stále vyššie a vyššie. S Tatianou Šuškovou sme sa totiž v hlavnom meste vybrali do obnovených priestorov Michalskej veže, kde sa prostredníctvom jej prehliadky a výstavy Michalská veža - po rekonštrukcii zoznamujeme nielen s históriou tohto významného objektu, ale aj s postupom rekonštrukcie pamiatky.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slovenská metropola má opäť svoju ikonu. Generálna obnova Michalskej veže je v posledných rokoch jedným z najvýznamnejších a najrozsiahlejších projektov Múzea mesta Bratislavy. Zrekonštruovanou vežou, ale aj výstavou Michalská veža po rekonštrukcii sprevádzal tento týždeň v Seriáli Rádia Regina Tatianu Šuškovú autor výstavy, historik a kurátor umelecko-historických zbierok Múzea mesta Bratislavy Michal Augustovič.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mesto aj Múzeum mesta Bratislavy priebežne pracujú na rekonštrukciách objektov, ktoré s dejinami metropoly významne súvisia. Okrem obnovy Michalskej veži boli tento rok dokončené určité zmeny na hrade Devín, ktorý je najnavštevovanejšou pobočkou múzea. V dohľadnom čase pribudnú  ďalšie vzácne obnovené pamiatky. Postupne sa realizujú práce na obnove interiéru legendárnej lekárne Salvátor a mesto pracuje aj na príprave rekonštrukcie kúpeľov Grössling. Z pobočiek Múzea mesta Bratislavy by do rekonštrukcie ako ďalší mohol ísť rokokový Dom u dobrého pastiera, kde sídli Múzeum hodín. A na komplexnú transformáciu čaká areál Gerulaty, ktorá je od roku 2021 zapísaná do UNESCO. Náš seriál sa ponesie v znamení histórie aj na budúci týždeň - Stredná záhradnícka škola v Malinove oslavuje 100 rokov. Tak sa tam vyberieme.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame