Stredná záhradnícka škola v Malinove oslavuje 100 rokov

Stredná záhradnícka škola v Malinove oslavuje 100 rokov

Skúste si predstaviť svet pred sto rokmi. Slovo robot , ktoré pozná celý svet, sa prvýkrát objavilo pre sto rokmi, keď vydali dielo Karla Čapka R.U.R. V máji bolo spustené vysielanie rozhlasovej stanice Rádiožurnál, po Veľkej Británii to bola druhá pravidelná verejná vysielacia stanica v Európe. V októbri založili československé štátne aerolínie a v pamätnom roku 1923 založili aj Zbierku francúzskeho umenia Národnej galérie. A len pre zaujímavosť: z tejto galérie odkúpil československý štát viac než stovku exemplárov, ktoré sú dodnes základom zbierky. Možno si poviete- a to bolo všetko čím hýbal rok 1923? Vôbec nie. Na Slovensku, v Malinove práve vtedy vznikla pozoruhodná a jedinečná – Záhradnícka škola. S vynikajúcim menom a ešte lepšími výsledkami. Bola si ju po sto rokoch  pozrieť aj Hana Michalčíková. Najskôr sa zastavila pri súčasných študentoch.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pred sto rokmi sme boli malou vidieckou krajinou, plnou malých hospodárstiev a prímestských záhrad, v ktorých sa pestovala zelenina. Niet divu, že pozornosť mladých ľudí a ich študijné ambície sa takisto orientovali na poľnohospodárstvo. A celkom prirodzene vznikla v takejto prajnej atmosfére v Malinove aj najstaršia slovenská záhradnícka škola, ktorá si pripomína 100-ročnicu. V spomienkach ožívajú desiatky zanietených pedagógov, ktorí sa podpísali pod dobré meno školy, ale aj študentov, ktorí zviditeľňovali jej dobré meno doma aj v zahraničí. Dnes je Stredná odborná škola záhradnícka v Malinove súčasťou Spojenej školy, okrem strednej, je tu aj Základná škola. Riaditeľkou je Dajana Csóková, ktorá podobne ako kolegovia finišuje v týchto dňoch s oslavami vzácneho jubilea. Zastavila sa pri nej Hana Michalčíková.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V seriáli týždňa sme tentoraz navštívili školu, ktorá si pripomína 100- ročné jubileum- Strednú odbornú škola v Malinove. Dnes je v objatí nielen tradičnej krásnej parkovej zelene, ale aj slávnostnej výzdoby, pretože v nej okrem stáleho pedagogického zboru a študentov ,budú aj hostia. Bývalí učitelia a absolventi so svojimi spomienkami, rodičia so svojimi predstavami o budúcnosti svojich potomkov a všetci tí, ktorí škole držia palce. Hana Michalčíková sa najskôr zastavila medzi študentmi, ktorí svoju budúcnosť vidia v kvetoch a zeleni.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Teoretická príprava je základ v každej škole. Bez nej by sa nemohla rozvíjať praktická výučba. No a bez tej by sa zasa nerozbehla prax v  profesii záhradníkov. Či už v pozícii zamestnancov alebo vlastníkov samostatných firiem. Aj preto jej v Strednej odbornej škole záhradníckej v Malinove venujú veľkú pozornosť. Zručnosť študentov je vítaná, ale mnohé návyky, potrebné pre záhradnícku profesiu ,si odnášajú práve zo školy, od pedagógov. Patrí k nim aj Ing. Roman Vallo, s ktorým sa Hana Michalčíková porozprávala na tému dôležitej praktickej prípravy budúcich záhradníkov.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mnoho rodičov sníva o tom, že ich deti si vyberú praktické povolanie, v ktorých budú môcť dokázať , že rovnako ako hlavu, vedia použiť aj svoje zručné ruky. Aj preto podporujú synov a dcéry, keď si pre ďalšie štúdium vyberú Strednú odbornú školu záhradnícku v Malinove. Všímali sme si ju po celý tento týždeň v pravidelnom rozhlasovom seriáli, keďže je to najstaršia slovenská záhradnícka škola  a pripomína si vzácne jubileum-sté výročie svojho vzniku. Na mozaike úspechov školy sa podieľajú tak učitelia ako aj žiaci. Mnohých sme vám už predstavili, dnes sa Hana Michalčíková zastavila pri učiteľke odborných predmetov Adriane Nagyovej. Spýtala sa jej,  čo študentov učí?

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Malinove mali tento týždeň o spomienky postarané. Hrubé kroniky, školské zápisnice, triedne knihy aj školské monografie, pripomínali vzácne jubileum: storočnicu Záhradníckej školy. Spomienky však zostali aj v hlavách pedagógov a bývalých absolventov. Smelé plány zasa, ako sme počuli, neskrývajú súčasní študenti. Na budúci týždeň už navštívime Denný stacionár v Rači.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame