Darovaný život - seriál o transplantáciách

Darovaný život - seriál o transplantáciách

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čoho by ste sa dokázali vzdať v prospech človeka, na ktorom vám záleží a ktorého ľúbite? Zrejme je toho veľa. Počnúc napríklad obľúbenou knihou a končiac povedzme dedičstvom po rodičoch. My vám však v našom seriáli ponúkneme príbehy ľudí, ktorí žijú vďaka tomu, že sa iní vzdali časti svojho vlastného tela - že darovali  kus samého seba. Ich posolstvo a význam  šíri  celoslovenská kampaň Sedem životov. Jej priekopníčkou je doc. Zuzana Žilinská, hlavná odborníčka MZ SR pre orgánové transplantácie. Stretla sa s ňou Janka Bleyová a najskôr ju zaujímalo, kedy sa vlastne začala písať história transplantácií.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Príbeh Vladimíra a Ladislava Miklošovcov je strhujúcim príbehom  dvoch bratov. Je strhujúci rovnako, ako príbeh bratov Simmelovho románu „Všetci ľudia budú bratia“. Medzi týmito bratskými príbehmi je však  nevýslovný rozdiel. Kým v románovom príbehu  chce brat bratovi siahnuť na život, v príbehu, ktorý nám ponúka Janka Bleyová mladší brat daruje život staršiemu bratovi.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jarka mala iba 17 rokov, keď musela podstúpiť transplantáciu obličky. Tá jej však vydržala iba 7 rokov a ju opäť čakal život pripútaný k dialyzačnému prístroju. Po čase však u dievčiny nastali ďalšie zdravotné komplikácie a padlo rozhodnutie, že jediným život zachraňujúcim výkonom je transplantácia. Darkyňou obličky sa stala Jarkina sestra Alexandra.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ku koncu septembra tohto roka dostalo na Slovensku novú obličku 97 pacientov. Desiatim z nich transplantovali tento životne dôležitý orgán od živého darcu. Jedným z úspešných príbehov je aj príbeh Kataríny Mišovičovej a jej 24 ročnej dcéry Katky. Ako je možné, že po júnovej transplantácii sa už v septembri obe ženy mama darkyňa a dcéra príjemkyňa mohli zúčastniť športového podujatia v Bratislave? O odpoveď na túto otázku požiadala Janka Bleyová nefrologičku Doc. Zuzanu Žilinskú. Tá je totiž presvedčená, že pre chorých, nie sú transplantácie „len život zachraňujúcim výkonom“.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Transplantáciu srdca, ako prvý na svete uskutočnil Noel Christian Barnard. Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva pre orgánové transplantácie Doc. Zuzana Žilinská, ktorá Janku Bleyovú navigovala do rodín darcov tento údaj ešte spresnila.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vlasta Pagáčová s cudzím srdcom síce žije takmer, ako zdraví ľudia, ale rozhodne nežije iba pre seba. Stala sa totiž zakladateľkou združenia „Dar života“ a tak okrem rodiny, pomoc a záujem, rozdáva aj cudzím.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame