Príbehy nevidiacich

Príbehy nevidiacich

Dnes, 13. novembra, je Medzinárodný deň nevidiacich. Tento deň si pripomíname od roku 1946. Je to na počesť človeka, ktorý založil prvú školu pre nevidiacich vo Francúzsku a teda aj vo svete. Bol ním Valentin Haüy. Spočiatku sa venoval hluchonemým ľuďom. V roku 1771 sa zúčastnil na predstavení, ktoré na Námestí Svornosti v Paríži pripravila skupina nevidiacich zo Saint Ovide. Haüya sa veľmi dotklo, keď videl, s akým posmechom ich vítali miestni diváci. Hneď sa rozhodol, že založí školu pre nevidiacich, aby sa naučili čítať a písať. Jeho aktivity si všimli aj v zahraničí, podarilo sa mu založiť ešte niekoľko ďalších inštitúcii, kde učil nevidiacich všeobecnému vzdelaniu, remeslu aj umeniu. Toľko príbeh z konca 18.-teho storočia. Mária Babinská sa zhovárala s Michaelou Dlhou – metodičkou rozvoja spolkovej činnosti v Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska. 

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mária Babinská sa opäť vybrala do bratislavskej Karlovej Vsi, kde má sídlo Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Je to občianske združenie, ktorého členmi sú ľudia so zrakovým postihnutím, ich priaznivci, priatelia a rodičia detí, ktoré majú problémy so zrakom. Tento raz sa zameriame na pomôcky, či predmety, ktoré nevidiacim uľahčujú život. Samozrejme, veľmi dôležitá je biela palica, ale je napríklad aj kolortest alebo povelový vysielač, indikátor bankoviek alebo ozvučený počítač, teda čítač obrazovky.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aký je život nevidiacich? Ako sa im žije v tejto dobe, extrémne preplnenej vizuálnymi vnemami? Na svoj svet bez obrazu si už mnohí zvykli a snažia sa vychutnávať si ho inými zmyslami. Najmä moderné technológie im otvárajú nové brány. Dnes sú aj počítačové programy pre mobilné telefóny, ktoré „rozprávajú“. Včera sme hovorili o ďalších pomôckach, ako povelový vysielač, indikátor bankoviek, colortest atď. Mária Babinská tentoraz oslovila Michaelu Dlhú, ktorá od narodenia nevidí, je to metodička rozvoja spolkovej činnosti v Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pre „zrakáčov“, ako si aj sami hovoria je nenahraditeľnou pomôckou biela palica. Pomáha im bezpečne a samostatne sa orientovať v známom i neznámom prostredí. Mimochodom 15. októbra bol Svetový deň bielej palice, no a teraz 13. novembra bol Medzinárodný deň nevidiacich. Mária Babinská sa zhovárala s Lenkou Patiovou, ktorá pracuje v Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska, konkrétne je vedúcou krajského strediska  v Trnave.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Slovensku je asi 5 tisíc nevidiacich, nie sú to len úplne nevidiaci, ale sú to aj ľudia so zvyškami zraku. 13. novembra bol Medzinárodný deň nevidiacich. Tento deň si pripomíname od roku 1946. Zrakáčom, ako si sami hovoria, dokážu kvalitu života zlepšiť moderné technológie  a teda aj rôzne pomôcky, o ktorých sme hovorili v predošlých častiach. Teraz sa pozrieme na to, čo im ešte chýba, čo by sa mohlo zlepšiť v našej spoločnosti. Mária Babinská oslovila Lenku Patiovú z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska, je to vedúca krajského strediska v Trnave.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Mária Babinská

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame